Biroul de presa al Ministerului Afacerilor Externe din Kiev a trimis o nota partii romane in legatura cu poluarea raului Tisa, produsa in urma unei deversari accidentale in 16 aprilie, la mina Toroiaga de la Baia Borsa, informeaza NewsIn, citand agentia UNIAN.

Ucraina s-a adresat Bucurestiului cu cererea de a prezenta informatii complete in legatura cu incidentul produs precum si informatii privind masurile luate pentru a opri scurgerea de metale grele in apele ucrainene. De asemenea, Ucraina a informat Comisia Europeana in legatura cu acest incident, scrie UNIAN.

Potrivit presei ucrainene, poluarea s-a produs la o conducta subterana a statiei de epurare a apelor uzate de la mina Toroioaga, detinuta de SC Cartel Bau S.A., din Baia Borsa.

Inspectoratul Ecologic ucrainean de stat din zona carpatica anunta vineri o crestere de doua pana la patru ori a nivelului de concentrare de metale grele in raul Tisa, apele contaminate ajungand vineri in regiunea Carpatilor ucraineni, potrivit cotidianului rusesc Izvestia.

Intrucat apa din rau este consumata, practic, de toate localitatile regiunii ucrainene, a fost luata decizia de inchidere a vanelor de apa pentru orasele Tiacev si Hust. De asemenea, a fost interzis pescuitul.

Autoritatile ucrainene reamintesc ca nu este prima poluare de proportii a raurilor de la frontiera cu Romania. In acelasi timp, Kievul nu a primit niciodata despagubiri materiale si, in plus, partea romana anunta intotdeauna cu intarziere despre producerea unor avarii, scria vineri si ITAR-TASS.