Strategia Internationala pentru Reducerea Dezastrelor (ISDR) din cadrul Natiunilor Unite a anuntat, marti, ca peste 5 milioane de europeni sunt direct supusi riscurilor seismice. Tarile europene cele mai expuse riscului unor cutremure majore sunt Italia, Romania si Grecia, se mentioneaza intr-un comunicat dat publicitatii de ONU, citat de greenreport.it.

Potrivit raportului, emis de ISDR dupa puternicul cutremur de pamant din Italia, de circa 6,3 grade pe scara Richter, "cel putin 3,5 milioane de persoane din Italia, Romania si Grecia sunt direct amenintate de cutremure. Turcia este, de asemenea, o tara destul de expusa, cu mai mult de doua milioane de persoane vulnerabile."

Raportul subliniaza ca "In Italia au avut loc 25 cutremure majore in ultimii 40 de ani, care au ucis peste 5.000 de persoane si a provocat daune directe de peste 32 de miliarde de franci elvetieni."

Cu privire la seismul care a lovit regiunea italiana Abruzzo, ISDR subliniaza faptul ca "In L'Aquila, orasul cel mai afectat, cele mai multe din cladirile vechi ale orasului nu corespundeau normelor de siguranta seismica actuale. Astfel, expertii ONU atrag atentia ca, in timpul cutremurelor, blocurile sunt cele care ucid.

Drept urmare, pentru diminuarea riscului de dezastru, ISDR recomanda ca toate edificiile publice, precum scolile, spitalele si fabricile sa fie construite la standardele seismice impuse tarilor cu zone predispuse la astfel de catastrofe naturale."

In fiecare an, in toata lumea, pana la o suta de milioane de oameni sunt vulnerabili la cutremure, iar aproximativ 100.000 devin, intr-un fel sau altul, victime ale seismelor.