Programul „Casa Verde” demarat de Guvernul Tariceanu a fost oprit de actualul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi. El a anuntat simbata, la Craiova, ca o parte din banii care ar fi fost folositi la subventionarea panourilor solare vor fi directionati spre impaduriri in zonele supuse desertificarii.

„Am incercat sa echilibrez zona Fondului de Mediu. Am oprit programul Casa Verde, care era destinat mai mult vilelor de vacanta din Valea Prahovei. Am alocat o parte dintre acesti bani spre impaduriri. Trebuie sa ne pregatim pentru ce va urma peste 10 ani”, a anuntat Nemirschi.

El a citat un raport european, realizat de specialisti de la 13 institute de cercetare, conform caruia mai multe judete ale Romaniei urmeaza sa devina aride in 20 de ani. „Este vorba despre o zona care merge de la vest la est, cuprinzand judete din Banat, Oltenia, sudul Munteniei si Dobrogea. In 20 de ani solurile de aici vor fi aride, iar productia cerealiera va reprezenta 60 la suta din ceea ce reprezinta astazi”, a explicat Nemirschi. Impaduririle urmeaza sa fie facute in aceasta zona, insa ministrul nu a putut oferi mai multe detalii despre acest program.

Dosare pentru parcuri, uitate langa toaleta

Nemirschi a spus insa ca este dezamagit de rezultatul programului care finanta dezvoltarea de spatii verzi in comune si orase, prin fonduri de la Ministerul Mediului. „Am gasit 367 de dosare intre chicineta si veceu, la etajul 1 al ministerului. Trebuie sa facem ceva cu ele”, a spus Nemirschi. De asemenea, el a indemnat autoritatile locale sa se ingrijeasca mai mult de spatiile verzi din interiorul localitatilor.