Gradinile zoologice din Romania se inchid in urma neputintei de a asigura animalelor normele impuse de Uniunea Europeana. Cum animalele n-au unde sa fie trimise, ele sunt lasate sa moara de foame.

Romania are cel mai mare Sanctuar pentru ursi din Europa, care a fost creat de Cristina Lapis si Societatea Mondiala pentru Protectia Animalelor (World Society for Protection of Animals sau WSPA). In ultimele zile, Cristina Lapis si echipa ei a reusit sa salveze trei ursi de la o gradina zoologica, unde toate celelalte animale au fost lasate sa moara de foame. Problema este ca acest caz nu este singular. Echipa Sanctuarului incearca sa salveze toti ursii gradinilor zoologice care se inchid. „In prezent suntem toti sub soc! Am adus zilele trecute 3 ursi de la o gradina zoologica din Caracal care a inchis inainte sa stie ce se intampla cu animalele. In afara de cei trei ursi, toate celelalte animale au murit de FOAME (declaratia reprezentantei Agentiei de mediu Olt!). Ursii care au ajuns la noi, mai ales masculul cel mare care a servit 10 ani la Circul Globus in Bucuresti, a fost aruncat apoi pe linie moarta in acest tunel al mortii de unde l-am recuperat noi. Nu stim daca il vom putea salva din halul de slabiciune si lipsa de vointa de-a trai” declara Cristina Lapis.

Conform acesteia, din 29 de gradini zoologice, 12 au primit ordin de inchidere pentru ca nu indeplinesc conditiile europene. „Mai avem un caz similar de la Tecuci, dar ca si cazul de la Caracal n-am mai intalnit. Daca nu exista rezervatia de ursi? Ii lasau sa moara de foame ca pe celelalte animale? Ei au rezistat pentru ca ursul este un animal mai puternic. Ursul de 7 ani arata ca un pui de un an!” afirma Cristina Lapis.

In rezervatie trebuie construit de urgenta un al treilea tarc pentru ca ursii nu mai incap. Cele doua tarcuri existente sunt deja pline, iar cererile de salvare curg pentru Cristina Lapis si echipa ei: „Avem nevoie de ajutor. Zilele urmatoare voi deschide site-ul asociatiei www.milioanedeprieteni.org si sper ca toti cei care sunt interesati de salvarea animalelor, fie din Romania sau din alta parte, sa ma ajute sa continui aceasta lupta, desi uneori mi se pare ca incerc sa golesc oceanul cu ligheanul.”