Fostul vicepresedinte al Statelor Unite Al Gore a indemnat tinerii americani la nesupunere civila pentru a opri construirea de termocentrale care functioneaza pe baza de carbune si care nu dispun de tehnologii pentru captarea emisiilor de carbon, relateaza Reuters.

"Cred ca am ajuns la momentul in care nesupunerea civica este necesara pentru a preveni construirea de noi centrale care nu dispun de tehnologiile necesare pentru captarea carbonului", a spus Al Gore, in cadrul reuniunii cu scopuri filantropice Clinton Global Initiative.

Laureat al premiului Nobel si autor al documentarului asupra schimbarilor climatice "An Inconvenient Truth", Al Gore sustine ca incercarile marilor companii de a convinge publicul, prin campanii costisitoare, ca impactul emisiilor de carbon nu este atat de mare asupra mediului pot fi considerate o forma de frauda.

In Statele Unite sunt in curs de contructie 28 de centrale pe baza de carbune, alte 20 de proiecte de acest tip fiind in curs de lansare.

Oamenii de stiinta sustin ca emisiile de carbon provenite din arderea combustibilului fosil si din transporturi reprezinta principalul factor care contribuie la incalzirea globala.

Instalatiile de captare a carbonului reprezinta o solutie pentru a opri emisia acestor gaze in atmosfera, dar dotarea centralelor cu aceasta tehnologie determina o crestere a costului cu 50%.