Anul 2008 pare a fi cel mai rece de la inceputul noului secol. Datele publicate de Biroul britanic pentru meteorologie si citate de BBC News arata ca, in prima jumatate a anului, temperaturile au fost cu peste 0,1 grade Celsius mai scazute decat cele inregistrate in anii care au trecut din 2000.

Temperaturile mai mici sunt efectul fenomenului La Nina, care genereaza o reducere a temperaturilor la nivel global. La Nina se manifesta prin racirea apelor de suprafata ale Oceanului Pacific, intre cele doua tropice.

Chiar si asa, 2008 va fi al zecelea an cel mai cald din 1850, iar specialistii britanici cred ca temperaturile vor creste din nou dupa ce fenomenul La Nina se va reduce ca amploare.

"Evenimentul major al acestui an este La Nina, care a determinat o reducere a temperaturilor la nivel global. La Nina s-a redus ca amploare in ultimele doua luni si acum avem conditii normale in Pacific", explica John Kennedy, cercetator la Met Office's Hadley Centre.

"Temperaturile din 2008 se vor situa sub media pe termen lung. Dar trebuie sa ne concentram asupra puternicului trend de incalzire cu care ne confruntam in ultimele decenii", spune Kennedy.

Gheata din zona arctica rezista mai bine decat in 2007

Unul dintre efectele cele mai dramatice ale cresterii temperaturilor a fost reducerea rapida a suprafetei de gheata din zona Oceanului Arctic, proces care s-a accelerat vizibil din 2000.

La inceputul anului, unii specialisti au crezut ca anul 2008 va consemna un nou record din acest punct de vedere, dupa ce in 2007 s-au inregistrat cele mai mari reduceri ale stratului de gheata.

In prezent, insa, gheata pare sa reziste mai bine decat anul trecut, desi expertii sunt ingrijorati de fragilitatea stratului de gheata, format in decursul unei singure ierni.

Recent, autoritatile canadiene au anuntat ca Pasajul Nordic este navigabil, desi pe unele portiuni se mai gasesc bucati de gheata plutind.