Autoritatile chineze au anuntat noi masuri pentru reducerea poluarii la Beijing si in celelalte orase ce vor gazdui luna viitoare Jocurile Olimpice. Circulatia vehiculelor se face deja cu restrictii, iar principalele fabrici, mari poluatoare din Beijing, au fost nevoite sa urmeze un proces de modernizare, sa isi inceteze activitatea sau au fost mutate in afara capitalei, anunta Rador.

Incepand cu 1 iulie, autovehiculele care nu respecta standardele in materie de emisii nu mai au voie sa circule in Beijing, urmand ca de la 20 iulie sa functioneze sistemul par/impar, in functie de numerele de inmatriculare.

De asemenea, in perioada Olimpiadei nu vor circula decat jumatate din numarul autovehiculelor institutiilor de stat si guvernamentale.

Masuri severe au fost anuntate si in orasul Tianting, oras care va gazdui partide de fotbal, unde 40 de fabrici trebuie sa-si inceteze activitatea in perioada 25 iulie - 25 septembrie, in timp ce in orasul industrial Tangshang, aflat la circa 150 km de Beijing, vor fi inchise aproape 300 de fabrici. Beijingul a cheltuit peste 17 miliarde de dolari, incepand din anul 1998, pentru imbunatatirea calitatii aerului din capitala.

Potrivit unui raport dat publicitatii luna trecuta de Agentia Olandeza de Evaluare a Mediului, China este cea mai poluanta tara din lume, depasind chiar si Statele Unite.