A fost odata ca niciodata, intr-o imparatie fermecata de peste 7 mari si 7 tari, un imparat luminat - Verde Imparat. Si acest rege era bun si il interesa foarte mult soarta poporului sau si a lumii, incat intr-o zi si-a chemat toti oamenii de stiinta din regat si le-a cerut sa gaseasca o solutie pentru ca lumea sa fie un loc mai bun.

Si acestia, inspirati de aceleasi idealuri marete, au purces la treaba. Iar in scurt timp, au oferit lumii solutia - Organismele Modificate Genetic. Rosia era acum cat o minge si crestea intr-o zi cat altele intr-o jumatate de an, soia nu mai era atacata de insecte, porumbul putea fi stropit cu cantitati inzecite de insecticid fara sa mai moara, florile nu mai aveau miros ca sa nu mai dea alergii, pisica latra, puii nu mai aveau pene ca sa fie mai usor de gatit, s.a.m.d.

Atat de impresionat fu Verde Imparat de noile descoperiri, ca pe data isi incununa toti oamenii de stiinta cu Ordinul Cavalerului Nelinistit si dadu porunca in regat ca nimeni sa nu mai cultive vechile plante sau sa creasca animalele ne-imbogatite genetic.

Si pe data toate problemele lumii se rezolvara. Copiii din Africa aveau acum ce sa manance si toate razboaiele incetara. Gramezile de bani economisiti din noile culturi erau investiti in zonele mai sarace ale lumii, in mediu, in fericirea tuturor. Oamenii erau mai sanatosi, mai inteligenti si traiau de doua ori mai mult deoarece mancarea lor era mai bogata in vitamine si minerale decat in mod obisnuit. Fericirea plutea in aer.

Asa ca Verde Imparat chema toti conducatorii lumii si incinsera toti o hora in mijlocul unui lan de porumb GA21.

Si-am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa.

Poate daca am mai avea toti 6 anisori, am crede povestea idilica prezentata mai sus. Si mai ales am crede povestile la fel de idilice prezentate de sustinatorii organismelor modificate genetic care ne asigura ca nu poate fi nimic daunator la porumbul care este stropit cu cantitati foarte mari de insecticide si nu se usuca. Ca doar insecticidele acelea sunt la fel de inofensive ca apa de ploaie (acida) si nu vor afecta cu nimic organismul uman.

Viitorul inseamna schimbare, inseamna evolutie. Acest lucru este evident in toate aspectele vietii noastre, de la inventia rotii si pana la masinile cu computer de bord. Este normal ca evolutia sa se reflecte si in ceea ce mancam. Insa este de neconceput sa aruncam in ecosistem si pe piata elemente ale caror efecte nocive inca nu le cunoastem pe deplin.

Organismele modificate genetic sunt prezentate ca noua mana cereasca de la Moise incoace. Sa nu uitam insa ca peste zi, mana se strica. Si daca noua mana cereasca va urma modelul celei clasice si va duce a doua zi la un dezastru ecologic si poate chiar umanitar? Ne ducem cu gandul prea departe si exageram? Posibil. Insa acest tip de intrebari trebuie clarificate inainte de a continua cultivarea si consumul de OMG.

Testele de laborator sunt inca la inceput si totusi organismele modificate genetic se cultiva cu succes inca din anii ’90. Cand testele de laborator prezentau efectele nocive ale OMG asupra cobailor, acestea se comercializau deja, de cele mai multe ori fara o eticheta speciala. Testele asupra solului aratau o degradare vizibila a acestuia dupa cultivarea OMG si totusi in 2005 statisticile aratau sute de mii de km2 de culturi modificate genetic in intreaga lume.

S-a spus ca OMG sunt mai bogate in vitamine si minerale si vor ajuta de fapt organismul uman. Nu trebuie sa uitam insa ca plantele si animalele existente in prezent sunt rezultatul unei selectii naturale, un instrument extrem de puternic, fiind asadar cele mai bune pentru intregul ecosistem.

S-a spus ca OMG vor salva lumea de la foamete si mai ales copiii din Africa. Daca ne uitam la miile de hectare necultivate din lume si la banii irositi, ajungem la concluzia ca foametea din tarile sub-dezvoltate tine mai mult de diverse interese politice globale, precum si de un management slab al agriculturii mondiale. In plus, sa oferi ca solutie hrana care prezinta riscuri, nu este in nici un caz drumul corect.

Organismele modificate genetic introduc elemente noi in hrana noastra, iar in prezent nu putem prevedea toate consecintele. Efectele dezastruoase de la substante nocive nedetectate in prezent poate vor fi vizibile doar in cativa ani. Poate organismele modificate genetic vor duce la aparitia unor boli noi pe care nu vom sti cum sa le tratam, chiar adevarate epidemii. In acest joc al genelor, nu trebuie sa uitam ca genele noastre au deja un bagaj de informatii vis-a-vis de mediul inconjurator. Combinatii noi, nerecunoscute de organismul uman pot fi extrem de daunatoare.

Oare nu ar trebui sa urmarim niste pasi logici? Oare ne-am afundat atat de mult in vartejul evolutiei incat confundam acum lumea reala cu un “Second Life” unde putem da “reset” daca jocul a luat o intorsura neplacuta? Lansarea organismelor modificate genetic trebuia realizata dupa o cercetare amanuntita a efectelor acestora atat asupra mediului, cat si asupra omului pe termen scurt si lung.

Odata eliberate in mediu, organismele modificate genetic nu mai pot fi controlate. Acestea interactioneaza liber cu mediul, pot afecta prin polenizare si culturile ecologice si pot produce daune iremediabile asupra intregului ecosistem. Ce vom face oare daca peste 3 ani descoperim ca organismele modificate genetic au un impact devastator asupra mediului si a omului? Dupa ce deja le-am plantat si consumat. Oare vom putea sterge ultimii ani? Nu ar fi mai logic intai sa ne punem intrebari, sa gasim raspunsuri si apoi sa le acceptam?

Daca insa aceasta etapa a fost omisa, atunci ar trebui macar sa refuzam sa ni se omita si libertatea de alegere. Daca divinitatea ne accepta liberul arbitru, nu ar trebui sa fie foarte greu pentru conducatorii lumii. Este dreptul nostru sa alegem daca vrem sa consumam organisme modificate genetic sau nu. Este dreptul nostru sa citim pe etichete continutul real al alimentelor.

Conform sondajelor, majoritatea oamenilor sunt impotriva consumului de organisme modificate genetic. Acestia nu ar cumpara un produs daca ar sti ca in compozitia lui este soia sau porumb modificat genetic. Este dreptul lor sa aleaga, iar aceasta alegere trebuie facilitata prin etichetarea corecta a produselor alimentare.

Poate peste cativa ani cercetarile vor demostra fara urma de tagada ca organismele modificate genetic nu sunt daunatoare. Ba mai mult, se va demonstra ca acestea sunt cu adevarat noua mana cereasca care va salva lumea de la foamete si saracie. In conditiile de astazi insa acest lucru pare o posibilitate indepartata si ar fi bine sa nu ne indepartam de realitate.

Pana sa dansam hora victoriei in lanul de porumb GA21 ar trebui sa acordam mai multa atentie oamenilor de stiinta care ne avertizeaza asupra riscurilor cultivarii si consumului de organisme modificate genetic. Si mai ales, ar trebui sa fim lasati sa alegem daca noi, consumatorii, vrem sa ne angajam in acest experiment si sa fim cobai in acest laborator mondial.