Temperatura medie a anului 2008 va fi, in perioada aprilie-septembrie, peste mediile multianuale, iar in vara sunt asteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius, dar mai putina seceta decat in 2007, a declarat, luni, directorul ANM, Ion Sandu, citat de Mediafax.

Potrivit directorului de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), desi cantitatea de precipitatii din 2008 va fi sub media normala, Romania nu se va confrunta cu seceta extrema, comparabil cu anul trecut.

Ion Sandu a declarat ca temperatura medie va fi cu doua, trei grade peste normal, insa perioadele cu temperaturi foarte ridicate nu vor fi de lunga durata. Cu toate acestea, meteorologii sutin ca si in vara lui 2008 Romania se va confrunta cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, mai rar insa decat in 2007 si pe intervale de timp mai scurte.

Potrivit directorului ANM, luna februarie a acestui an a fost cea mai secetoasa din istoria meteorologiei, fiind inregistrati doar zece litri de precipitatii pe metru patrat, in conditiile in care media normala pentru aceasta perioada este de 30 de litri pe metrul patrat.

Din luna iunie, temperatura medie va incepe sa inregistreze valori peste normele climatologice, situatie care se va prelungi si in iulie si august.

Cantitatea de precipitatii va fi sub media multi-anuala in intervalul iunie-august, iar in ultima luna a verii este asteptata si o extindere a secetei.