Nu mai putin de 18 gradini zoologice din Romania, care nu indeplinesc conditiile necesare pentru functionare, risca sa fie inchise in urmatorii cativa ani, a afirmat marti ministrul Mediului, Attila Korodi, in urma unei deplasari la rezervatia de ursi de la Zarnesti. Alte 14 gradini vor fi modernizate cu fonduri de la buget si de la autoritatile locale, a spus el.

Cele mai multe dintre gradinile zoologice ce risca sa fie inchise, inclusiv cea din Bucuresti, sunt situate in zone foarte atractive - parcuri, liziere, cartiere limitrofe ale oraselor mari, care s-au aflat constant in atentia dezvoltatorilor imobiliari.

Potrivit unor surse din piata, acesti dezvoltatori imobiliari fac deja lobby pe langa autoritatile locale pentru o eventuala preluare a zonelor ocupate in prezent de gradini zoologice. De altfel, Gradina Zoologica situata in nordul Capitalei este, deja, de multi ani aproape complet impresurata de vile noi si diverse proiecte imobiliare, iar o parte din suprafata sa face obiectul unui proces de revendicare.

Attila Korodi si-a exprimat, la Zarnesti, nemultumirea fata de modul in care sunt tinute animalele salbatice in captivitate. El a aratat ca in gradinile zoologice din Romania traiesc circa 5.000 de mamifere, 5.200 de pasari si 450 de reptile, conditiile de gazduire fiind deseori precare. Moartea mai multor animale a ridicat in ultimul timp problema modului in care acestea sunt tratate.

"Din pacate, aceste locuri de detinere a animalelor in scopuri educative si recreative sunt departe de ceea ce inseamna un management cinegetic modern si european si mai aproape de ceea ce inseamna "lagare pentru animale", in adevaratul sens al cuvantului! Deoarece multe dintre aceste gradini zoo nu mai indeplinesc conditii minime, risca sa fie inchise!", a spus, marti, ministrul Mediului, Attila Korodi.

Finantare de la buget pentru 14 gradini

"Pentru a evita o inchidere in masa a acestor locuri, Guvernul Romaniei va finanta modernizarea a 14 dintre ele (cele care au si depus proiecte) cu suma de 130 de milioane de lei (aprox 38 de milioane de euro). Din acesta suma, 75% vine din alocarea de la bugetul de stat, iar restul de 25% va fi asigurat de autoritatile locale. Banii se vor aloca pana la finele anului 2012", a adaugat Korodi.

Ministrul a aratat ca dincolo de oprirea propriu-zisa a activitatii, raman efective importante de specii si exemplare, "carora suntem obligati sa le asiguram continuitate si un nou camin". Korodi a adaugat ca "trebuie puse deoparte orgoliile locale de a detine, cu orice pret, in aproape fiecare judet al tarii cate o gradina zoologica."