Ministerul Mediului aniverseaza, pe 2 februarie, Ziua Mondiala a Zonelor Umede. Tema abordata in acest an se refera la relatia dintre zonele umede si sanatatea umana, subliniindu-se importanta utilizarii acestor zone intr-un mod durabil, astfel incat acestea sa constituie o sursa de existenta atat pentru generatiile prezente cat si pentru cele viitoare.

Ziua Mondiala a Zonelor Umede, care marcheaza semnarea, in anul 1971, a Conventiei de la Ramsar, ratificata si de Romania.Conventia stabileste cadrul actiunilor nationale si al cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera. Zonele umede sunt definite ca fiind intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce sau sarata, inclusiv intinderi de apa marina a caror adancime la reflux nu depaseste 6 metri.

“Zone umede sanatoase, oameni sanatosi” este deviza sub care se desfasoara in acest an Ziua Mondiala a Zonelor Umede.Tema abordata in acest an se refera la relatia dintre zonele umede si sanatatea umana, subliniindu-se importanta utilizarii acestor zone intr-un mod durabil, astfel incat acestea sa constituie o sursa de existenta atat pentru generatiile prezente cat si pentru cele viitoare. Administrand in mod eficient zonele umede, ele vor continua sa fie o sursa de hrana pentru populatiile din multe zone ale Globului.

Zonele umede de importanta internationala declarate in Romania sunt

* Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” cu o suprafata de 580.000 ha;

* Insula Mica a Brailei, cu o suprafata de 17.586 ha;

* Parcul Natural Lunca Muresului, cu o suprafata de 17 166 ha;

* Complexul piscicol Dumbravita, cu o suprafata de 413,5 ha;

* Lacul Techirghiol, cu o suprafata de 1462 ha.