Dupa o intalnire cu reprezentantii asociatiilor de protectia animalelor, senatorii au renuntat sa mai ceara taxa pe monta in cazul animalelor de companie. In schimb, legea va prevede crearea unei baze de date a animalelor si sanctiuni mai aspre pentru cei care chinuie sau ucid animale.

Senatorul PC Marius Marinescu, initiatorul proiectului de act normativ care prevedea taxarea montei la animalele de companie, spune ca a renuntat la aceasta idee dupa mai multe discutii purtate luni cu asociatiile de protectie a animalelor.

"Au fost niste propuneri care in final nu au fost acceptate, deci nu se va plati nici taxa pentru monta animalelor. Insa, legea aduce un lucru nou foarte bun: nu se mai omori nici un animal sanatos. Exceptie fac doar animalele care sunt bolnave incurabil", a declarat pentru HotNews.ro senatorul Marinescu.

Modificarile la legea 205/ 2004, referitoare la protectia animalelor, au intrat in vigoare pe 25 ianuarie 2008. Actul normativ prevede ca persoanele care maltrateaza sau ucid animalele vor fi sanctionate cu amenda penala sau inchisoare pana la 3 ani. Animalele acestora vor fi confiscate si duse la adaposturi unde vor fi ingrijite si date spre adoptie.

"Cei care vor abandona animalele vor fi sanctionati cu o amenda de la 500 la 1000 de lei. Sunt peste 200.000 de caini abandonati. Autoritatile locale vor lua aceste animale din strada, le vor steriliza, le vor tine 10 zile, si daca nu-i va adopta nimeni in acest timp, ii vor intoarce in teritoriu", a mai spus Marius Marinescu.

"In plus, vom cere lectii de protectie a animalelor in cadrul cursurilor de cultura civica, de la scoala. De asemenea, am obligat televiziunea nationala si radiodifuziunea sa promoveze campanii de protectia animalelor", a mai spus el.

Politia se misca greu pentru animale

Cu toate ca in sfarsit exista o lege care sa protejeze animalele, ONG-urile nu sunt multumite de modul in care autoritatile o aplica.

"Din data de 25, a intrat in vigoare legea 205. Insa, chiar ieri am vazut la televizor un cal omorat cu bestialitate de stapanul lui si nu inteleg de ce Politia nu a aplicat legea. Omorarea cu intentie se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani", ne-a declarat Marilena Cristian. Ea spune ca asteapta reactii ferme din partea politiei si a autoritatilor sanitar veterinare, care ar trebui sa colaboreze in astfel de situatii.

De aceea, spune ea, este nevoie de un registru al animalelor. "Toate animalele vor fi identificate si cuprinse intr-o baza de date, in asa fel incat ca proprietarii sa nu-si mai permita sa le abandoneze pe domeniul public", a mai spus Marilena Cristian.