Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) deruleaza pe sectorul romanesc al Dunarii un program de modernizare al sistemului de monitoring hidrologic, in timp real, care urmeaza sa-l inlocuiasca in totalitate pe cel actual. Este vorba de un sistem automatizat de supraveghere (monitorizare, inregistrare, transmisie automata) a nivelurilor Dunarii.

Potrivit ANAR, eficienta sistemului consta in inregistrarea nivelurilor cu o frecventa de 1 la maxim 2 ore si transmiterea datelor in timp real.

„În acest fel, sistemul permite avertizarea in timp optim a populatiei si utilizatorilor de apa, in cazul fenomenelor extreme periculoase, inundatii sau seceta”, spune, Marius Postelnicescu, director general la ANAR. In 2005, Administratia "Apele Romane" a initiat un proiect pilot de utilizare a unor senzori automatizati (de tip presiune) pe Dunare, cuplati cu un modul GSM de transmitere a datelor. Astfel, in perioada 2005 – 2007, la nivelul celor 46 de statii hidrometrice existente, au fost achizitionati si instalati 22 de senzori de nivel, urmand ca, in 2008, sa fie pusi in functiune alti 10 senzori. Investitia depaseste psuma de 50.000 de euro.