Turistii veniti sa admire peisajele inghetate ale Arcticii rusesti au crezut la inceput ca vad mici blocuri de gheata pe mal. In realitate, era vorba de 200 de ursi polari in plin festin, in timp ce se hraneau din carcasa unei balene, scrie AFP.

Ursi polari pe insula WrangelFoto: Captura YouTube

"Am ramas cu totii incremeniti", a spus Alexandr Gruzdev, directorul rezervatiei naturale Insula Wrangel, in Orientul extrem rusesc, unde a avut loc in aceasta toamna intalnirea "unica", potrivit acestuia

Ursii polari erau adunati la malul apei, pentru a manca din carcasa unei balene esuate. In grup se puteau vedea numeroase familii, dintre care doua mame aveau fiecare cate patru pui, un fapt mai putin intalnit, a aratat Gruzdev.

Daca un astfel de spectacol poate fascina turistii, pentru oamenii de stiinta este o ilustrare a consecintelor incalzirii climatice, care transforma habitatul natural al animalelor, creste concurenta pentru hrana si apropie zonele locuite.

Schimbarea climatica provoaca topirea ghetii mai repede in fiecare an si determina ursii polari sa petreaca mai mult timp pe pamant ferm si sa se apropie periculos de localitati.

Insula Wrangel este traditional locul unde ursii se odihnesc intre august si noiembrie, dupa topirea ghetii si inainte de a putea pleca la vanatoare de foci. Este considerata principala zona din Arctica unde ursoaicele nasc pui.

"O balena reprezinta un adevarat cadou pentru ei: mai multe tone" de hrana, arata Gruzdev.

Ursii polari care vin pe insula Wrangel sunt din ce in ce mai numerosi si petrec aici in medie o luna in plus decat in urma cu 20 de ani, din cauza topirii ghetarilor, potrivit lui Eric Regehr, specialist la Universitatea din Washington.

In aceasta toamna, observatorii au numarat 589 de ursi, un numar "anormal de ridicat" si mai mult decat dublu fata de estimarile precedente, arata Regehr.

"Sunt animale ingenioase si capabile sa se adapteze, dar numarul de ursi polari pe care il avem azi in Arctica nu poate fi mentinut pe pamant", avertizeaza Regehr, deoarece sunt prea concentrati pe un spatiu restrans si resursele de hrana sunt limitate.

Potrivit acestuia, cei 200 de ursi care mananca din balena moarta reprezinta imaginea a ceea ce ne rezerva viitorul: mai multi ursi care petrec mai putin timp in mare. Cu mai putina prada marina.

In aceasta situatie rezulta un conflict inevitabil intre ursii polari si oamenii din regiune.

De la jumatatea lui octombrie, ursii polari s-au apropiat periculos de localitatea Ryrkaipi, la 200 km de insula Wrangel. In localitatea cu 600 de oameni s-a dat alerta si s-au inchis scolile.

"Concentrarea de oameni si de animale in aceeasi zona mareste riscul de conflicte", rezuma Nikiforov.