Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a amenintat luni Polonia cu o amenda de "cel putin 100.000 de euro pe zi" daca nu inceteaza "imediat" taierea de copaci in padurea Bialowieza nord-est), una dintre cele mai bine conservate paduri naturale din Europa, scrie AFP.

"Cu exceptia si strict pentru a asigura securitatea publica, Polonia trebuie sa inceteze imediat operatiunile de gestiune forestiera activa in padurea Bialowieza", a precizat CJUE, intr-o ordonanta.

"Daca se constata incalcarea acestui ordin, Curtea va ordona Poloniei sa plateasca o amenda de cel putin 100.000 de euro pe zi", potrivit sursei citate.

Bialowieza este una dintre putinele ramasite ale padurii primitive care odinioara se intindea pe intregul continent. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si este, de asemenea, protejat in cadrul programului Natura 2000 al UE. Partea poloneza a padurii (o alta sectiune se afla peste granita in Belarus) este impartita in arii strict protejate si alte zone in care autoritatile poloneze permit o exploatare forestiera.

Comisia acuza Varsovia de taieri ilegale in Bialowieza si a adus dosarul in fata justitiei europene.

In 27 iulie, CJUE a ordonat stoparea imediata a taierilor de copaci.