Un nou studiu arata faptul ca furtunile care se petrec deasupra a doua dintre cele mai aglomerate rute pe care circula navele de transport sunt semnificativ mai puternice decat in zonele in care navele nu circula, noteazaScience Daily.

Studiul care analizeaza fulgerele din diverse zone ale globului afirma ca descarcarile electrice se intampla aproape de doua ori mai des deasupra rutelor din Oceanul Indian si Marea Chinei de Sud, cu un trafic intens al navelor de transport, decat in zonele oceanice adiacente rutelor de transport, desi au climate asemanatoare.

Diferentele la nivelul descarcarilor electrice nu pot fi explicate pe baza schimbarilor de vreme, noteaza autorii studiului. Acestia conchid ca aerosolii emisi de catre motoarele navelor maritime modifica modul in care norii de furtuna se formeaza deasupra oceanului.

Studiul este primul care arata ca aceste particule pot altera intensitatea furtunilor.

Rezultatele studiului furnizeaza primele dovezi conform carora oamenii modifica formarea norilor aproape continuu, nu doar cand are loc un incident specific precum un incendiu. Formarea norilor poate afecta tiparele de precipitatii si altera clima prin schimband cat de multa lumina solara norii reflecta in spatiu.