Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Alba atrage atentia populatiei sa nu foloseasca apa din raul Aries pentru alimentatie si igiena personala, in conditiile in care acesta a fost poluat cu steril in urma unui accident tehnologic produs, luni, la iazul de decantare Valea Sesei, apartinand societatii Cupru Min Abrud, scrie Agerpres.

In urma incidentului s-au deversat pe Valea Sesei si apoi in raul Aries circa 6.000 metri cubi de steril, se arata intr-un comunicat transmis marti de catre CJSU Alba.

Potrivit sursei citate, Cupru Min a intrerupt atat activitatea, cat si deversarea sterilului in iazul de decantare. Totodata, s-a intervenit cu utilaje pentru intreruperea deversarii.

"Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor, ai Comisariatului Judetean Alba din cadrul Garzii Nationale de Mediu si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Unirea al judetului Alba s-au deplasat (luni - n.r.) la fata locului pentru investigarea fenomenului si recoltarii probelor de apa. In urma evaluarii situatiei din teren, s-au stabilit urmatoarele masuri: monitorizarea permanenta a zonei din avalul barajului unde s-a produs incidentul, pana la gasirea unei solutii finale, curatarea zonei afectate de deversarea sterilului, avertizarea populatiei privind protejarea surselor de apa, a hranei si animalelor. NU se va folosi apa raului Aries pentru alimentatie si pentru igiena personala', se mentioneaza in comunicatul CJSU Alba, semnat de vicepresedintele acestuia, colonel Cornel Oprisa, imputernicit sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) ''Unirea'' Alba.

O poluare accidentala s-a produs luni pe Aries, dupa ce o sonda a cedat, iar in rau a ajuns apa cu steril din iazul de decantare Valea Sesii. Acesta este principalul iaz in functiune al societatii Cupru Min, fiind in acelasi timp cel mai mare iaz din tara.

Iazul de decantare se intinde pe 130 de hectare si cuprinde zeci de milioane de tone de steril supuse unui fenomen de lesiere. Fiind unul de vale, iazul de decantare Valea Sesei, pe langa apele bazice din tulbureala sterila de la uzina de preparare, primeste si apele din bazinul hidrografic al Vaii Sesei, in care se varsa apele poluate ce se scurg de pe haldele de steril.