Legea achizitiilor publice ar putea fi modificata in sensul ca, dupa ce se anunta castigatorul unei licitatii, daca se fac contestatii, iar Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor da dreptate firmei/consortiului care a castigat licitatia, autoritatea contractanta ar putea incheia contractul cu castigatorul chiar daca firmele/consortiile care au pierdut contesta mai departe in instanta, a declarat anuntat joi ministrul Mediului, Daniel Constantin, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acum, autoritatea contractanta poate atribui contractul abia dupa finalizarea procesului in instanta, ceea ce dureaza foarte mult si duce la intarzieri majore a proiectelor mari de infrastructura, a mai spus ministrul. Acesta a dat exemplul gropilor de gunoi ecologice unde inca nu s-au finalizat lucrarile din cauza contestatiilor, iar depozitele de deseuri neconforme aveau termen de inchidere pana la finalul anului 2016. Astfel s-a ajuns in situatia in care autoritatile locale nu mai au unde depozita deseurile, gropile neconforme nu au fost inchise, iar Romania este in procedura de infringement si risca amenzi uriase.

Ministrul Mediului a declarat ca initiativa s-a discutat cu PSD, iar in cazul in care contestatarii castiga in instanta se va gasi o modalitate sa li se ofere cota de profit aferenta contractului, trecuta in documentele de la licitatie.

Reamintim ca Legea achizitiilor publice a fost modificata in 2016, dupa cativa ani de discutii.