O echipa Greenpeace Romania a identificat in doua zile 35 de transporturi ilegale de lemn in Gorj in valoare de circa 25.000 de euro, folosind aplicatia Inspectorul Padurii, potrivit unui comunicat de presa emis de ONG. Greenpeace Romania a transmis o sesizare in acest caz catre Procuratura (DIICOT), Garda Forestiera Valcea si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

O echipa de activisti Greenpeace Romania a efectuat in perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localitatii Gureni, Com. Pestisani, jud. Gorj. In aceasta localitate isi desfasoara activitatea patru societati de prelucrare si transport al lemnului.

"Echipa Greenpeace Romania a monitorizat si documentat in perioada mentionata transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistrita situat la nord de satul Gureni precum si transporturile provenind din alte paduri din zona. Utilizand aplicatia Inspectorul Padurii [1], legalitatea transporturilor a fost verificata de cel putin doua ori pentru fiecare vehicul, luand astfel in considerare eventualele probleme de lipsa a semnalului GSM, respectiv de inregistrare a transporturilor in Sistemul de Urmarire a Masei Lemnoase, ce sta la baza aplicatiei Inspectorul Padurii. Astfel, in perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atat transporturi fara aviz, cat mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decat cel transportat in realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace Romania a transmis o sesizare in acest caz catre Procuratura (DIICOT), Garda Forestiera Valcea si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor", se arata in comunicatul de presa emis de Greenpeace Romania.

In iulie 2016, Greenpeace Romania a documentat un caz de taiere ilegala dintr-o padure virgina in acelasi bazin forestier si a transmis o sesizare catre Ocolul Silvic Brancusi prin intermediul platformei salvezpadurea.ro . In urma cercetarilor ocolul silvic a descoperit ca 85 de arbori au fost taiati ilegal si cazul a fost inaintat catre Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Jiu pentru cercetare si solutionare.

"Am revenit in Gureni pentru a cerceta cum ajunge lemnul taiat ilegal pe piata. Nu ne asteptam sa gasim camioane fara acte, avand in vedere ca oricine poate verifica legalitatea transporturilor fie prin apel la 112, fie folosind aplicatia Inspectorul Padurii instalata pe telefoane mobile. Se intampla, insa. In cele mai multe cazuri, e vorba de camioane incarcate la maximum, cu 20 de metri cubi si mai mult, care in aviz sa aiba inregistrati 7-10 metri cubi. Volumul estimat de lemn ilegal monitorizat in doua zile, de 319 metri cubi, este foarte ingrijorator. Radarul Padurilor isi face treaba, insa operatiunile de control din partea autoritatilor trebuie intensificate iar sanctiunile aplicate sa elimine furtul si distrugerea padurilor", a declarat Ionut Apostol, director de campanii la Greenpeace Romania.