Pana la 122 de milioane de persoane din intreaga lume ar putea trai in saracie extrema pana in 2030, ca urmare a schimbarilor climatice si a impactului acestora asupra veniturilor agricultorilor, a avertizat un raport major al ONU. Acesta avertizeaza ca, fara a lua masuri de stopare si de inversare a schimbarilor climatice, productia de alimente ar putea deveni imposibila in zone mari ale lumii, informeaza The Guardian.

Schimbarile climatice reprezinta "o amenintare majora si in crestere pentru securitatea alimentara la nivel mondial", a declarat raportul, avertizand ca ar putea duce si la cresterea populatiei care traieste in conditii de saracie extrema- intre 35 si 122 milioane pana in 2030- cele mai afectate urmand sa fie comunitatile agricole din Africa sub-sahariana.

Raportul avertizeaza ca, fara "adoptarea pe scara larga a terenurilor durabile, a apei, pescuitului si practicilor forestiere, saracia la nivel global nu poate fi eradicata".

Se mai adauga ca trebuie luate masuri pentru a reduce contributiile proprii agriculturii la emisiile de gaze cu efect de sera si incalzirea globala.

Raportul de 194 de pagini analizeaza viitorul agriculturii si a securitatii alimentare in cadrul diferitelor scenarii privind schimbarile climatice.

Totodata, raportul analizeaza raspunsuri la ceea ce se numeste "o dubla provocare fara precedent" - pentru a eradica foametea si saracia si pentru stabilizarea climatului global.

Nu exista "nici o indoiala ca schimbarile climatice vor afecta sectoarele agriculturii si securitatii alimentare si ca impactul negativ va deveni mai sever, intrucat accelereaza. In unele locuri deosebit de vulnerabile, cum ar fi insulele mici sau in zonele afectate de fenomene meteorologice si clima extrema, pe scara larga, impactul ar putea fi catastrofal. "

Intr-un scenariu pozitiv, schimbarile climatice lente ar permite agriculturii sa se adapteze prin tehnici relativ simple, cel putin in viitorul apropiat. Dar, raportul avertizeaza ca mai multe schimbari bruste ar face adaptarea adecvata aproape imposibila.

"Pe termen lung, cu exceptia cazului in care sunt puse in aplicare masuri de stopare si de inversare a schimbarilor climatice, productia de alimente ar putea deveni imposibila in zone mari ale lumii."

Raportul mentioneaza diversificarea productiei vegetale, o mai buna integrare a agriculturii in habitatul natural, agroecologia si "intensificarea durabila" ca strategii pentru a ajuta fermierii la scara mica sa se adapteze la incalzirea globala.

Directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, a avertizat ca "temperaturile ridicate si vremea imprevizibila submineaza deja starea de sanatate a solurilor, a padurilor si oceanelor de care sectoarele agricole si securitatea alimentara depind. Am observat o crestere a focarelor de boli si a daunatorilor peste tot. "

Pana in 2030, in raportul FAO se arata ca impactul schimbarilor climatice va produce atat castiguri, cat si pierderi- cu randamentul culturilor in crestere in locuri mai reci, de exemplu. Dupa 2030, un impact negativ ar putea pune in pericol sistemele agricole si alimentare din fiecare regiune a lumii.

In septembrie 2015, statele membre ale ONU au convenit sa elimine saracia extrema si sa puna capat foametei pana in 2030, ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabila.

In decembrie, liderii mondiali au semnat acordul de la Paris, care stabileste un cadru de actiune la nivel national si cooperarea internationala privind schimbarile climatice.

Raportul sustine ca acum este momentul ca aceste angajamente politice sa fie puse in actiune.

Acesta noteaza ca agricultura si utilizarea terenurilor aferente reprezinta cel putin o cincime din emisiile globale de gaze cu efect de sera si ca acest lucru trebuie sa fie, de asemenea, abordat.