Luni, 10 octombrie, incepe prima sesiune a Programului Casa Verde Clasic, lansat la sfarsitul lui septembrie de catre Ministerul Mediului Apelor si Padurilor. Prin acest program populatia si persoanele juridice pot beneficia de finantare prin Administratia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila.Programule ste destinat atat populatiei cat si pentru persoanele juridic.

Case cu panouri solareFoto: HotNews.ro

Prima sesiune este programata intre 10 si 24 octombrie. Dosarele pot fi depuse la sediile agentiilor pentru protectia mediului din judetele de resedinta.

Bugetul alocat pentru intreaga tara este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populatiei si 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finantate pentru populatie prin Casa Verde sunt panourile solare si pompele de caldura, cunatumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind in functie de tipul instalatiei, astfel:

- pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;

- pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;

- pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer;

Pentru accesarea finantarilor prin Casa Verde populatia are de parcurs cinci pasi, potrivit informatiilor furnizate de MInisterul Mediului.

Pasul 1.: Depunerea dosarului de finantare la agentia teritoriala de protectia mediului

Pasul 2.: Urmarirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare in Program

Pasul 3.: Semnarea contractului de finantare cu Administratia Fondului pentru Mediu

Pasul4.: Demararea lucrarilor

Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrarilor in termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului de finantare.