Noua Zeelanda a anuntat un proiect de exterminare a tuturor sobolanilor, herminelor si oposumilor din insula pana in anul 2050, un proiect care, in caz de reusita, ar constitui o premiera mondiala, scrie The Guardian.

SobolanFoto: AGERPRES

Potrivit guvernului, aceste specii, care au fost introduse de europeni, ucid anual 25 de milioane de pasari indigene, inclusiv Kiwi, specie din care au ramas mai putin de 70.000 de exemplare.

Costul estimat pentru acest program este de 1,76 miliarde lire sterline pe an.

"Ambitia noastra este ca pana in 2050 fiecare parte din Noua Zeelanda sa fie complet libera de sobolani, hermine si oposumi", a spus premierul John Key.

"Este cel mai ambitios proiect conservationist din lume dar, daca lucram impreuna, ca tara, il putem realiza", a adaugat acesta, citat intr-un comunicat.

Profesorul Mick Clout de la Universitatea din Auckland a aratat ca cea mai mare provocare o vor reprezenta sobolanii si soarecii din zonele urbane, in conditiile in care exterminarea oposumului va fi mai usoara, deoarece se inmulteste doar o data pe an si exista deja metode eficiente de control a populatiilor.