Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Politiei Locale a Municipiului Bucuresti sa monitorizeze in permanenta "Parcul Natural Vacaresti" si s-a instalat o camera de luat vederi pentru supravegherea zonei, se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei. Reamintim ca in ultimele zile au avut loc trei incendii in perimetrul parcului.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am cerut Politiei Locale a Municipiului Bucuresti sa monitorizeze in permanenta "Parcul Natural Vacaresti" care a fost declarat de curand arie naturala protejata. Prioritatea noastra este in prezent atat protejarea acestui spatiu unic in Bucuresti, dar si siguranta cetatenilor care locuiesc in apropierea Lacului Vacaresti", a declarat Primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Politia Locala a Municipiului Bucuresti, a amplastat pe unul din cele mai inalte imobile din zona o camera video care permite monitorizarea intregii arii, astfel incat sa poata fi identificate rapid eventualele focare de incendiu sau posibilele fapte antisociale.

Totodata, politistii locali din cadrul Serviciului Control, Salubritate si Serviciul Ordine si Liniste Publica, sprijiniti de unitati din cadrul Patrulei Calare si de politistii locali ai Politiei Locale Sector 4, au efectuat, in zona Lacului Vacaresti, actiuni care au ca scop respectarea normelor de salubrizare si igienizare, precum si depistarea faptelor antisociale.

Primarul General a mai adaugat ca Municipalitatea, impreuna cu Asociatia Vacaresti si alte institutii din domeniul cercetarii doresc sa isi depuna candidatura pentru administrarea "Parcului Natural Vacaresti".

Trei incendii au avut loc in ultimele zile in Parcul Natural Vacaresti: primul a afectat o suprafata de 2000m, in zona apropiata de Sun Plaza, in cursul noptii a ars o suprafata mai mica, spre Targul Vitan, un al treilea s-a aprins pe o zona uscata dinspre Str. Savinesti (Sos. Oltenitei). Pompierii au intervenit urgent, alertati de locuitorii cartierului si de Asociatia Parcul Natural Vacaresti, pentru a stinge incendiile.

"Constatam cu ingrijorare un numar atat de mare de incendii consecutive in Parc, intr-un interval extrem de scurt. Aceasta in conditiile in care de obicei incendiile au loc in alte perioade ale anului - septembrie-noiembrie si februarie-martie, iar anual se produc 5-6 incendii de mari dimensiuni. Experienta de pana acum ne-a aratat ca incendiile se produc in buna masura din cauza neglijentei oamenilor - mucuri de tigara aruncate in stuf, arderea cablurilor pentru firele de cupru, sau arderea unor copaci pentru incalzire. Incendiile se extind din cauza vegetatiei uscate dar si pentru ca interventia pompierilor este dificila. Nu exista guri de alimentare cu apa, autospecialele patrund foarte greu in parc. Desi in trecut membrii Asociatiei Parcul Natural Vacaresti au fotografiat diverse persoane care au aprins focul in zona, din pacate de aceasta data ei nu au putut sa identifice autorul/ autorii niciunui incendiu, chiar daca, pentru unul dintre focuri, ei au alertat pompierii, acesta fiind singurul lucru pe care il pot face potrivit legii si statutului actual al Parcului", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Parcul Natural Vacaresti.

Reprezentantii asociatiei au cerut Ministerului Mediului sa grabeasca procedura de dare in administrare a parcului.

"Aceasta situatie, in care incendiile distrug natura din Parcul Natural Vacaresti, arata cat de importanta este accelerarea procedurii de dare in administrare a Parcului. Acest lucru va permite luarea masurilor necesare atat pentru prevenirea reala a incendiilor, cat si toate masurile de organizare a accesului in Parcul Natural Vacaresti si de dezvoltare a acestuia, pentru a proteja si valorifica biodiversitatea zonei. Pana atunci, este important ca fiecare - autoritati, ONG-uri, cetateni - sa actioneze in aria sa de responsabilitate, lucru valabil si pentru oamenii care intra in parc si care trebuie sa inteleaga ca o neglijenta mica produce pagube mari", se mai arata in comunicat.