OUG: Administratia Fondul pentru Mediu va desfasura activitati de control

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 29 iunie 2016, 16:54 Actualitate | Mediu

Guvernul a aprobat marti un proiect de ordonanta de urgenta care  clarifica statutul Administratiei Fondului pentru Mediu ca organ fiscal, cu atributii specifice unui organ fiscal. Administratia Fondul pentru Mediu va desfasura activitati de control la operatorii economici autorizati in vederea preluarii responsabilitatii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice si la operatorii economici autorizati in vederea preluarii responsabilitatii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili, conform Codului de procedura fiscala.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, masura este necesara pentru a pune in acord prevederile noului Cod de procedura fiscala, care include Administratia Fondului pentru Mediu  in categoria organelor fiscale care administreaza creante fiscale, cu reglementarile legale privind Fondul de mediu stabilite prin Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005.

O alta prevedere stabileste ca Administratia Fondului pentru Mediu este exclusa de la plata serviciilor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului, cu privire la informatiilor oferite si/sau copiile simple/certificate de pe inregistrarile efectuate in registrul comertului si de pe actele prezentate, precum si certificatele constatatoare eliberate. Exceptarea AFM de la prevederile Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare este in concordanta cu prevederile art. 343 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, ordonanata de urgenta urmareste inlaturarea dificultatilor intampinate in ceea ce priveste stabilirea si aplicarea contributiei reglementata la art. 9 alin. (1) lit. v) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Operatorii economici colectori de deseuri metalice feroase si neferoase au obligatia fiscala de constitui, declara si vira o contributie de 3% din valoarea de vanzare a bunului la vanzarea deseurilor metalice obtinute din procesul de dezmembrare, nu insa si pentru bunurile destinate dezmembrarii   asa cum era prevazut pana in prezent. In acest sens, se modifica  art. 9 alin. (1) lit. a).

Se clarifica modul de calcul privind contributia de 100 lei/tona la Fondul de Mediu, achitata de unitatile administrativ-teritoriale sau, dupa caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, in cazul nerealizarii obiectivului de reducere cu 15%  a cantitatilor de deseuri municipale eliminate prin depozitare.

Alte modificari prevazute de ordonanta de urgenta vizeaza instituirea unei contributii de 4 lei/kg de baterii si acumulatori portabili si echipamente electrice si electronice cu exceptia echipamentelor de iluminat, respectiv 20 lei/kg de deseuri din echipamente de iluminat, datorata de operatorii economici autorizati pentru preluarea obligatiilor anuale de colectare a deseurilor de baterii si acumulatori portabili, respectiv deseuri din echipamente electrice si electronice, plata facandu-se pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri corespunzatoare obiectivelor anuale stabilite de legislatia in vigoare si cantitatile efectiv colectate in numele clientilor pentru care au preluat obligatiile.

Modificarile si completarile aduse Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu vizeaza reducerea cantitatilor de deseuri de echipamente electrice si electronice, respectiv a deseurilor de baterii si acumulatori prin instituirea unor instrumente fiscale de penalizare a producatorilor care nu isi ating tintele de colectare stabilite de legislatia europeana si de actele de transpunere in legislatia nationala.

Un alt obiectiv este cresterea capacitatilor de colectare, valorificare, tratare si eliminare prin extinderea raspunderii extinse a producatorilor si asupra organizatiilor colective de transfer, care preiau responsabilitatea atingerii obiectivelor de valorificare, gestionare sau colectare pe fluxurile de deseuri (deseuri de ambalaje, anvelope uzate, deseuri de echipamente electrice si electronice, deseuri de baterii si acumulatori).


Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

1322 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri