UE incearca sa sporeasca presiunile asupra Statelor Unite, in problema incalzirii globale si a emisiilor de dioxid de carbon. Oficialii europeni care participa la conferinta internationala din insula Bali, au anuntat ca vor boicota convorbirile de luna viitoare pe aceasta tema ale presedintelui american George W. Bush, daca SUA nu-si schimba pozitia in privinta emisiei de gaze cu efect de sera, relateaza BBC News.

Ministrul german al mediului, Sigmar Gabriel, a anuntat ca UE nu va mai participa la reuniunea prinicipalilor emitenti, MEM, organizata de SUA pe probleme de combatere a schimbarii climei planetare, daca la Bali nu va fi stabilit un program clar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru toate statele industrilizate.

Afirmatia lui Gabriel a fost sustinuta si de Comisarul UE pentru mediu, Stavros Dimas, care a declarat ca organizarea unei alte conferinte nu isi are rostul daca nu se inregistraza nici un progres in Bali.

Ministrul portughez al mediului, Humberto Rosa, a sustinut amenintarea UE de boicotare a reuniunii principalilor emitenti de luna viitoare. "Nu santajam pe nimeni. Este logic. Daca nu este Bali, nu este nici MEM", a afirmat oficialul portughez.

Seful secretariatului ONU pentru mediu, Yvo de Boer, s-a declarat ingrijorat de cursul negocierilor la conferinta de la Bali, acuzand echipa americana ca incearca sa blocheaze progresul discutiilor.

Conferinta de la Bali, la care participa reprezentanti din peste 150 de tari ale lumii, a ajuns pe ultima suta de metri. Cei prezenti la discutii incearca sa ajunga la un acord, in ultimele doua zile, pentru stabilirea unui calendar de negocieri in vederea incheierii unui nou acord climatic global, care sa-l inlocuiasca pe cel de la Kyoto, prevazut sa expire in 2012.