Incalzirea globala a dus la o crestere de peste 20% a numarului de catastrofe naturale produse anul acesta, in intreaga lume, se precizeaza intr-un raport al Federatiei Internationale a Crucii Rosii (FICR), citat de AFP.

"Federatia a inregistrat o crestere a dezastrelor naturale cu aproximativ 20% intr-un an, ajungand in 2007 la peste 500. Circa 56% dintre acestea au fost cauzate de modificarile climatice din ultima perioada", se precizeaza in document, care atribuie aceasta tendinta consecintelor incalzirii climatice.

Raportul arata ca in 2006, FICR a recenzat 427 catastrofe naturale, numarul lor fiind in crestere cu 70% fata de perioada 2004 - 2006. "O mai buna monitorizare a catastrofelor de mica anvergura confirma clar aceasta crestere, in contextul in care s-au multiplicat si dezastrele majore", a declarat Markku Niskala, secretar general al FICR si al Semilunii Rosii.

In ultimii zece ani, numarul catastrofelor a crescut cu 60 % in raport cu deceniul precedent, adica de la 4.241 la 6.906 dezastre. Numarul mortilor s-a dublat intre cele doua perioade, trecand de la 600.000 la 1,2 milion. De asemenea, numarul persoanelor afectate in medie in fiecare an a trecut de la 230 de milioane la 270 de milioane intre cele doua decenii.

Raportul avertizeaza ca de cele mai multe ori, persoanele vulnerabile ale societatii - femeile, batranii, handicapatii si minoritatile care sunt victime obisnuite ale discriminarilor - sunt penalizate si in cursul catastrofelor naturale intrucat "sunt adesea ignorate sau trec neobservate de echipele de salvare", a subliniat Niskala.

Un exemplu in acest caz sunt victimele tsunami-ului din decembrie 2004, din Asia. Potrivit statisticilor, de trei ori mai multe femei decat barbati si-au pierdut viata, pentru ca ele erau acasa in cursul catastrofei. Unele minoritati - precum daliti in India sau tamili in Sri Lanka - nu au primit un ajutor echivalent dupa valul seismic din motive politice, etnice sau religioase.