Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, a declarat joi ca a finalizat Hotararea de Guvern prin care Delta Vacaresti va capata statutul de parc natural, documentul aflandu-se in procesul de avizare interministeriala.

Delta Vacaresti - Helmut Ignat 11Foto: Helmut Ignat

"Ministerul Mediului a incheiat aceasta Hotarare de Guvern, am semnat-o saptamana trecuta si este acum in avizare interministeriala, cu sapte ministere. De indata ce toate aceste avize vor fi luate, probabil in doar cateva saptamani, va intra pe agenda de lucru a Guvernului si atunci cand va fi aprobata, practic, Parcul Natural Vacaresti se poate declara in mod oficial", a spus ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Ministrul a mentionat ca, ulterior, va exista o licitatie deschisa pentru atribuirea managementului acestei zone.

"Parcul natural va fi o arie protejata si, conform OUG 57, care reglementeaza regimul ariilor protejate, exista o procedura. (...) Se va licita cine va fi administratorul acestui parc, pentru ca aceia care o vor prelua in administrare vor trebui sa faca un plan de management, un plan de zonare si ei sunt cei care vor trebui sa gaseasca si resursele financiare pentru a administra aceasta zona", a precizat Cristiana Pasca Palmer.

Primaria Capitalei doreste sa candideze pentru a prelua, alaturi de o serie de ONG-uri, administrarea Deltei Vacaresti, dupa ce va intra in vigoare Hotararea de Guvern in baza careia aceasta zona va deveni parc natural protejat, a anuntat, joi, primarul general interimar, Razvan Sava, in urma unei discutii cu ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer.