Fragilul arc de zapada care s-a format in ulimele zile la o extremitate a ghetarului argentinian Perito Moreno, in Anzii Cordilieri, s-a prabusit brusc joi, intr-un spectacol observat ultima oara in 2012, scrie AFP.

Incepand de miercuri, mii de turisti s-au asezat in fata ghetarului din Patagonia, una dintre principalele atractii turistice ale Argentinei, in asteptarea evenimentului.

Acest fenomen natural, care nu este legat de schimbarile climatice, s-a produs ultima oara in 2012. Un rau care curge pe sub ghetar sapa in gheata si deseneaza uneori forma spectaculoase. Astfel de arcuri s-au format la fiecare patru ani, din 2004.

In 2012, ruperea arcului a avut loc in timpul noptii si nu a putut fi filmata.

Clasat in patrimoniul mondial al UNESCO, Perito Moreno este situat in provincia Santa Cruz, in sudul Patagoniei argentiniene.

In conditiile in care majoritatea ghetarilor din Anzii Cordilieri se reduc din cauza incalzirii planetei, ghetarul Perito Moreno avanseaza. Suprafata sa este de circa 250 kilometri patrati si ghetarul coboara 30 de km pe pantele Cordilierilor.