Beijingul a decretat luni, pentru prima oara, starea de alerta maximal, nivelul "rosu", pentru poluare atmosferica si a adoptat masuri exceptionale in fata acestui nou episod de "airpocalypse" care ameninta capitala celui mai mare emitator de gaze cu efect de sera, scrie AFP.

Aceasta alerta va antrena de marti dimineata si pana joi un numar de restrictii pentru cei 21 de milioane de locuitori ai orasului, a anuntat Biroul local pentru protectia mediului.

Nordul Chinei este sufocat in ultimele zile de un nor de poluare atribuit de guvern in principal "vehiculelor cu motor", dar care este exacerbat si de consumul crescut de carbune in perioada iernii.

Astfel, de marti pana joi va fi instituita circulatia alternativa a masinilor, pe baza de numar par - impar, cu exceptia celor electrice.

Intr-un efort suplimentar, autoritatile locale au anuntat retragerea temporara a 30% din masinile de serviciu din circulatie.

In compensatie, 200 de autobuze suplimentare, "in principal electrice sau hibride", vor circula pe strazile orasului.

Uzinele cele mai poluante isi vor opri activitatea. Autoritatile au recomandat scolilor si liceelor sa-si intrerupa cursurile.

Beijingul s-a confruntat in urma cu o saptamana, chiar la deschiderea conferintei mondiale dedicata climatului, COP21, cu niveluri record de poluare timp de trei zile, in ciuda inchiderii a mii de uzine.

O alerta Cod Rosu este declansata atunci cand o "poluare puternica se mentine timp de trei zile consecutiv".