Curtea de Apel Timisoara a anulat saptamana trecuta acordurile de mediu pentru construirea microhidrocentralelor de pe raurile Sucu-Olteana si Bistra Marului, din situl Natura 2000 Muntii Tarcu. Decizia este definitiva, iar cea care a cerut instantei anularea documentelor este Federatia Coalitia Natura 2000.

Cascada OlteanaFoto: Coalitia Natura 2000

Aceasta sentinta impiedica ca microhidrocentralele propuse de SC Alset Energy SRL si avizate inadecvat de Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin, potrivit deciziei instantei, sa intre in procesul de construire.

Astfel, situl Natura 2000 Muntii Tarcu - arie naturala protejata la nivel european - a fost salvat de la distrugere, spun reprezentantii ONG-ului.

"Proiectele presupuneau construirea unui numar de 4 microhidrocentrale pe Raurile Bistra Marului, Sucu si Olteana, rauri care fac parte din situl Natura 2000 Muntii Tarcu. Acesti munti concentreaza un complex de ecosisteme preponderent naturale (81%), cu o diversitate remarcabila si cu o abundenta locala de 25-78 ori mai mare fata de media la nivel national. In zona cursurilor de apa Bistra Marului, Sucu si Olteana (Bazinul Hidrografic Timis) au fost identificate specii de pesti precum Cottus gobio (specie care este afectata de orice modificare a habitatului care poate duce chiar si la disparitia speciei din zona) sau Eudontomyzon danfordi (o specie care are nevoie de un volum de apa relativ mare si o diversitate a microhabitatelor de asemenea relativ mare) astfel ca microhidrocentralele amenintau migratia acestor pesti pentru depunerea icrelor distrugand, de asemenea, habitatele ripariene de care depind specii de nevertebrate, animale si pasari", se arata in comunicatul Coalitiei.

"Salutam corectitudinea magistratilor si ne bucuram ca mediul si biodiversitatea au castigat in fata unui investitorilor care abuzeaza de influenta si putere in goana dupa castiguri imediate. Este un succes important care genereaza un precedent favorabil pentru situatii abuzive similare. Am demonstrat ca legislatia de mediu trebuie respectata indiferent de situatie iar avizele de mediu nu sunt niste hartii la dosar, ci decizii care pot distruge sau salva un colt din natura", a declarat Liviu Cioineag, directorul Federatei Coalitia Natura 2000, multumind organizatiilor care au asigurat suportul necesar: WWF Romania si Asociatia Altitudine Timisoara.

Inca din februarie 2014 WWF alaturi de Asociatia Coalitia pentru Mediu, Asociatia Natura Transilvaniei, dar si persoane fizice au contestat la Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin proiectele microhidrocentralelor aflate atunci in proces de avizare, solicitand respingerea acestora.

La inceputul lunii iunie 2014 WWF Romania a lansat o petitie publica online prin care 6.246 cetateni au cerut autoritatilor relevante respingerea proiectelor. Cu toate acestea, autoritatile publice au decis sa ignore vocea societatii civile sustinuta de argumente stiintifice, iar APM Caras-Severin a emis acordurile de mediu.

Urmare a acestui fapt, Federatia Coalitia Natura 2000 a solicitat in instanta anularea acordurilor de mediu in luna august 2014. "Acordurile de Mediu au fost emise de catre Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin in iunie 2014, cu ignorarea prevederilor Avizului de Mediu la Strategia Energetica a Romaniei 10938/2012 si a avizului negativ al administratorului sitului Natura 2000 pentru aceste proiecte. Conform prevederilor O.U.G. nr. 57/2007 art. 28 alin. 7 -Emiterea actelor de reglementare pentru planuri/proiecte/activitati in ariile naturale protejate, si, dupa caz, in vecinatatea acestora, se realizeaza numai cu avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor protejate-, astfel ca APM Caras-Severin era obligata sa tina seama de avizul administratorului. Asociatia Altitudine Timisoara, administrator in acel moment, a emis aviz negativ pentru aceste proiecte", sustin reprezentantii ONG-ului.

Coalitia a avut castig de cauza in prima instanta, la Tribunalul Caras-Severin, insa institutia abilitata impreuna cu beneficiarul SC Alset Energy SRL au solicitat recurs la Curtea de Apel Timisoara. Joi, 12 noiembrie 2015 in prima sedinta, Curtea de Apel a respins recursurile, dispunand anularea autorizatiei de constructie si readucerea terenului afectat la starea initiala.