Anul acesta ar putea sa semnalizeze un ritm din ce in ce mai accelerat al incalzirii globale. Dupa ce 2014 a fost declarat cel mai fierbinte an in istoria inregistrarilor meteo, 2015 este pe punctul de a-l depasi cu mult, relateaza NY Times.

Incalzire globala Foto: NOAA

Administratia Nationala a Atmosferei si Oceanului, agentia americana care inregistreaza temperaturile globale, a anuntat, miercuri, ca septembrie a fost cel mai fierbinte inceput de toamna inregistrat vreodata de meteorologi. De altfel, perioada ianuarie-septembrie 2015 a fost cea mai calda din 1880 si pana acum. Cercetatorii sustin ca este destul de clar, la acest moment, ca intregul an 2015 va depasi recordul fixat de 2014.

Potrivit NY Times, cauza imediata a acestei incalziri fara precedent a climei ar putea sa fie activitatea intensa a fenomenului El Nino, care a determinat eliberarea unei cantitati imense de caldura de catre Oceanul Planetar in atmosfera. Insa, temperaturile inregistrate in 2015 depasesc cu mult temperaturile inregistrate in 1997-1998, cand El Nino a avut, de asemenea, o perioada de activitate intensa. Astfel, cel mai fierbinte an inregistrat vreodata ar putea sa fie rezultatul cantitatilor uriase de emisii de gaze cu efect de sera eliberate in atmosfera.

El Nino impreuna cu efectul pe care il au emisiile de noxe in atmosfera contribuie la fenomenele climatice extreme care afecteaza intreaga lume. Astfel, Indonezia se confrunta cu o vreme extrem de uscata si incendii in padurile tropicale, Australia are in fata o posibila seceta, la inceputul a ceea ce ar trebui sa fie sezonul ploios, iar seceta extrema din Etiopia agraveaza foametea de pe continentul african.