La 30 de ani de catastrofa nucleara de la Cernobil, in Ucraina, fauna este infloritoare in zona de excluziune parasita de oameni, unde elanii, cerbii, lupii si mistretii sunt prezenti din abundenta, arata un studiu international citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul arata ca aceste mamifere sunt cel putin la fel de numeroase in interiorul acestui perimetru de 4.200 km2 in jurul centralei ca si in rezervatiile naturale necontaminate de radioactivitate.

Aceste rezultate, publicate luni in revista Current Biology, au fost stranse cu ajutorul supravegherii aeriene a vastei zone devastate de un incendiu urmat de o explozie la un reactor, in aprilie 1986.

Astfel, lupii sunt de sapte ori mai numerosi decat in parcurile apropiate de regiune.

"Este foarte probabil ca populatiile acestor animale la Cernobil sa fie mult mai numeroase azi decat erau inainte de accident", spune Jim Smith, de la universitatea din Portsmouth, in Marea Britanie, unul dintre coautorii studiului.

"Acest lucru nu inseamna ca radioactivitatea este buna pentru fauna salbatica ci ca efectele activitatii umane precum agricultura, vanatoarea si exploatarea padurilor sunt mult mai rele", explica el.