Un bogat dentist american a declansat o noua polemica despre practicilor amatorilor de vanatoare in Africa, dupa ce a ucis un leu cu coama neagra, o adevarata vedeta a celei mai mari rezervatii din Zimbabwe, scrie AFP.

Leul Cecil, ucis de Walter James PalmerFoto: Captura YouTube

Potrivit Daily Mail, dentistul a recunoscut ca a ucis leul, dar sustine ca nu stia ca acesta este protejat.

La cateva luni dupa scandalul starnit de uciderea unui rinocer negru in Namibia - o specie amenintata cu extinctia - un american este acuzat ca l-a ucis pe Cecil, un leu in varsta de 13 ani, vedeta parcului Hwange si celebru pentru coama lui neagra.

Dupa ce a fost acuzat de ONG-ul Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF), implicarea sa a fost confirmata de Asociatia operatorilor de safari din tara (SOAZ).

Nici parcul Hwange si nici politia nu au putut confirma daca acesta se mai afla in tara marti seara, si nici daca va fi judecat, in conditiile in care doi complici ai sai vor aparea miercuri in fata justitiei pentru braconaj.

Walter James Palmer, un dentist din Minnesota (nordul SUA), declara in 2009, pentru New York Times, ca a invatat sa traga cu arcul la cinci ani si ca este capabil "sa loveasca o carte de joc de la peste 90 de metri distanta".

Pagina de Facebook a cabinetului sau a fost inchisa dupa numeroase insulte.

In Zimbabwe, vanatoarea nu este autorizata decat in rezervatii private si in anumite cote, dar nu si in parcuri nationale, precum Hwange, vizitat anul trecut de 50.000 de oameni, dintre care 23.000 straini.

40 de ore de urmarire

Potrivit ONG-ului, Cecil ar fi fost atras in afara parcului cu ajutorul unei carcase de animal agatate de o masina.

Walter James Palmer ar fi tras apoi in Cecil cu un arc, ranindu-l dar fara sa-l ucida. Animalul a fost ucis dupa o urmarire de 40 de ore, cu ajutorul unei arme de foc, spune acest ONG, care adauga ca dentistul ar fi platit 50.000 de dolari intermediarului sau.

Ulterior, corpul animalului a fost jupuit si capul taiat, pentru a fi luat ca trofeu.

Doi locuitori din Zimbabwe sunt acuzati ca l-ar fi ajutat: Theo Bronkhorst, a carui familie detine o societate specializata in vanatori de leoparzi, in norul tarii, si Honest Trymore Ndlovu, proprietarul fermei unde au fost descoperite ramasitele leului, la inceputul lunii.

"Cel mai trist este ca, dupa moartea lui Cecil, leul care urmeaza in ierarhie, Jericho, va ucide probabil toti puii lui Cecil", a adaugat ONG-ul.