O femela de rinocer alb nordic ("Ceratotherium simum cottoni"), Nabire, a murit luni seara la gradina zoologica din Dvur Kralove (centrul Cehiei), astfel incat pe Pamant au mai ramas doar patru exemplare din aceasta subspecie, scrie AFP.

"Este o pierdere dificila de descris", a afirmat intr-un comuniat ", Premysl Rabas, directorul acestei gradini zoologice, singura din lume care a reusit reproducerea in captivitate a acestei subspecii.

In prezent, in lume au mai ramas patru rinoceri albi nordici: o femela in varsta, Nola, in gradina zoologica din San Diego (Statele Unite), si un mascul la fel de batran, Sudan, care traieste cu doua femele, Najin si fiica sa Fatu, in rezervatia kenyana Ol Pejeta.

Aceste trei animale au fost transferate in Kenya de la gradina zoologica din Dvur Kralove in 2009, in cadrul proiectului denumit "Ultima sansa de supravietuire", in speranta ca nivelul de hormoni feminini vor reveni la normal in mediul natural.

Originari din Africa centrala si de est, aceste animale impozante au fost decimate de braconieri, pentru presupusele virtuti afrodisiace ale cornului lor.