Tribunalului Caras-Severin a anulat acordurile de mediu pentru 4 microhidrocentrale ce ar fi urmat sa fie construite pe Raurile Bistra Marului, Sucu si Olteana, rauri care fac parte din situl Natura2000 Muntii Tarcu, potrivit Coalitia Natura 2000 Romania. Decizia nu este definitiva.

Rau de munteFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

"Federatia Coalitia Natura 2000, a solicitat in instanta anularea acordurilor de mediu inca din in luna august 2014, pentru a evita efectele negative ale constructiei si functionarii microhidrocentralelor asupra speciilor de fauna acvatica si asupra habitatelor protejate in acest sit. Acordurile de Mediu au fost emise ilegal de catre Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin in iunie 2014, cu ignorarea prevederilor Avizului de Mediu la Strategia Energetica a Romaniei 10938/2012 si a avizului negativ al administratorului sitului Natura2000 pentru aceste proiecte. Calea instantei de judecata a fost aleasa dupa ce Agentia de Protectia Mediului Caras-Severin nu a dat curs sesizarilor transmise in prima parte a anului 2014 de catre WWF Romania, Societatea Carpatina Ardeleana si Coalitia Natura2000 care au cerut neemiterea acordurilor de mediu", se arata intr-un comunicat emis de Coalitia Natura 2000 Romania.

Beneficiarul celor 4 acorduri de mediu este firma ALSET ENERGY SRL, iar Coalitia Natura 2000 spune ca Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin le-a emis ilegal, afirmatii sustinute de decizia instantei.

"In urma evaluarii documentatiilor depuse de catre societatea Alset Energy S.R.L cu privire la cele doua proiecte de investitii, prin Hotararea nr. 7/11/03.12.2012/CS, Consiliul Stiintific al sitului Natura2000 Muntii Tarcu a avizat nefavorabil Studiile de evaluare adecvata depuse in sustinerea celor doua cereri de emitere a acordurilor de mediu. Ulterior, in urma analizei studiilor de evaluare adecvata elaborate la solicitarea beneficiarului si in baza recomandarilor Consiliului Stiintific, Asociatia "Altitudine", administrator al sitului Natura2000 Muntii Tarcu, a acordat aviz negativ acestor proiecte. Cu toate acestea, prin incalcarea tuturor normelor juridice in vigoare, APM Caras-Severin a emis acordurile de mediu pentru aceste proiecte. Conform prevederilor O.U.G nr.57/2007 art.28 alin 7 - Emiterea actelor de reglementare pentru planuri/proiecte/activitati in ariile naturale protejate, si, dupa caz, in vecinatatea acestora, se realizeaza numai cu avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor protejate, astfel ca zona de interes, fiind localizata in perimetrul sitului Natura2000, A.P.M Caras-Severin era obligata sa tina seama de avizul administratorului.", mai spun reprezentantii ONG-urilor.

Coalitia Natura 2000 Romania saluta decizia Tribunalului Caras-Severin care s-a pronuntat pentru anularea acordurilor de mediu.

"Acesta decizie a instantei este pentru noi un semnal ca legea poate si trebuie sa fie respectata in Romania si in acest sector al avizarii constructiilor de micro-hidrocentrale si speram ca si alte agentii de protectia mediului din tara sa inteleaga acest semnal. In acelasi timp este o proba a impactului pe care il putem avea ca si organizatii ale societatii civile daca actionam impreuna cu determinare, folosind toate parghiile pe care le avem la dispozitie, pentru a opri distrugerea naturii. Dincolo de problema eliberarilor abuzive si ilegale a acordurilor de mediu necesare demararii acestor proiecte, un rau este un sistem viu iar acest lucru nu este din pacate inteles si respectat nici de cei care ar trebui sa vegheze la protectia lui " a declarat Luminita Tanasie, director executiv Coalitia Natura 2000 Romania.

Potrivit Federatia Coalitia Natura 2000 Muntii Tarcu formeaza o zona compacta practic nealterata si fara asezari umane, cu exceptia Poienii Marului si a complexului turistic Muntele Mic. Masivul concentreaza un complex de ecosisteme preponderent naturale (81 %), cu o diversitate remarcabila si cu o abundenta locala de 25-78 ori mai mare fata de media la nivel national. Din fondul forestier, peste 10.016 ha sunt paduri virgine si cvasivirgine - 29 % din aria impadurita si 1/6 din aria intregului masiv.

"Microhidrocentralele fragmenteaza habitatele raurilor, afectand o bogata fauna de nevertebrate acvatice precum si migratia pestilor pentru depunerea icrelor. Distrug si habitatele ripariene (de pe maluri), de care depind specii de nevertebrate, animale si pasari. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalina a raurilor si paraurilor de munte devine un amestec de noroi si piatra, in care orice forma de viata dispare", spun reprezentantii ONG-urilor.

Federatia Coalitia Natura2000 a solicitat in instanta si anularea Deciziei Etapei de Incadrare care sta la baza avizarii constructiei de microhidrocentrale de catre Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, pe Raul Alb in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si situl Natura2000 Strei Hateg. Cazul este pe rolul instantei Tribunalului Deva.