Ministrul Mediului, Attila Korodi, a inagurat luni, la Copsa Mica, Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului. Acest sistem, care a costat 14 milioane de euro, va permite autoritatilor de protectia mediului sa evalueze si sa informeze in permanenta publicul si autoritatile despre calitatea aerului. Potrivit Ministerului Mediului, pe tot cuprinsul tarii exista in acest moment 117 statii de monitorizare a aerului.

Locuitorii din Copsa mica vor putea vedea datele referitoare la calitatea aerului, acestea fiind prezentate cu ajutorul unor panouri exterioare sau prin intermediul unor afise amplasate in spatii publice intens frecventate. Aceleasi informatii vor putea fi accesate si prin internet.

Reteaua cuprinde statii pentru evaluarea influentei traficului asupra calitatii aerului, statii pentru evaluarea influentei activitatilor industriale asupra calitatii aerului, pentru evaluarea influentei “asezarilor urbane” asupra calitatii aerului dar si statii de fond regional – statie de referinta - pentru evaluarea calitatii aerului, departe de orice tip de sursa, naturala sau antropica, care ar putea contribui la deteriorarea calitatii aerului.

“Vorbim de un proiect in valoare de 14 milioane de euro, care ne permite sa ne aliniem la cerintele Uniunii Europene, dar si un proiect care raspunde unor necesitati urgente ale Romanie”, a declarat ministrul Mediului la Copsa Mica.