Cea mai buna alternativa de dezvoltare durabila in Rosia Montana este turismul, arata un amplu studiu asupra variantelor in acest caz controversat, realizat de Median Research Centre (MRC) impreuna cu Universitatea din Stockholm si eGovlab. Studiul "Analiza procesului decizional in cazul Rosia Montana" centralizeaza argumentele pe criterii de economie, mediu, social, cultural, credibilitate si examineaza in mod riguros si impartial beneficiile si riscurile pentru 4 alternative frecvent discutate.

Infografic studiu Rosia MontanaFoto: Openpolitics.ro

"Cercetarea a presupus, in prima faza, o analiza de continut a peste 100 de documente publice elaborate de diferiti emitenti, prin care am urmarit sa identificam alternativele cele mai viabile puse in discutie pentru dezvoltarea sustenabila in Rosia Montana, precum si sa centralizam in mod sistematic principalele argumente aduse de stakeholderi intr-o schema de criterii si subcriterii. Sursele noastre (rapoarte oficiale, acte legislative, comunicate de presa, website-uri oficiale, carti si articole academice, declaratii si petitii) au fost publicate de diferiti emitenti, incluzand administratia nationala si locala, promotorul proiectului, experti si societatea civila", afirma autorii studiului.

Analiza documentelor a aratat ca cel mai frecvent sunt discutate 4 alternative, si anume:

1. proiectul RMGC actualizat cu prevederile din Acordul 2013 intre Companie si Guvernul roman (redeventa creste la 6%, participatia statului creste si ea si se iau masuri suplimentare de protectie a mediului si patrimoniului);

2. alternativa Zero, in care proiectul este abandonat si nimic altceva nu se initiaza in locul lui;

3. proiectul minier in forma sa initiala, cu prevederile din Licenta de Exploatare din 1999 (redeventa 2%, lipsa garantiilor de mediu);

4. abandonarea proiectului minier propus de RMGC si implementarea unui proiect de dezvoltare turistica pe termen lung in zona Rosia Montana.

Evaluarea alternativelor in cazul in care toate criteriile sunt egale

In urma analizei, concluzia studiului este ca alternativa implementarii proiectului RMGC cu vechile prevederi din licenta obtinuta in 1999 este cea mai dezavantajoasa.

Proiectul RMGC din 2013 si Alternativa Zero se suprapun considerabil in majoritatea scenariilor. Desi in cele mai multe cazuri pare sa existe o usoara preferinta pentru Alternativa Zero, o diferentiere clara intre cele doua nu este posibila cu datele avute la dispozitie.

In cele mai multe cazuri, alternativa practicarii turismului se dovedeste a fi cea optima pentru zona Rosia Montana, insa ea depinde in mare masura de credibilitatea unui astfel de proiect si de existenta vointei politice in acest sens.

Studiul a fost recent publicat in jurnalul academic "Sustainability", indexat ISI.

Raportul integral este disponibil pe OpenPolitics.ro si va fi inaintat comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei si Parlamentul European, precum si ONG-urilor aflat in aceasta sfera de interes.