Premiera pentru Romania: Un cuib de soim dunarean, supravegheat cu camera video

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 10 iunie 2015, 22:39 Actualitate | Mediu

Un cuib de soim dunarean - o specie rara, pe cale de disparitie - este monitorizat cu o camera video care transmite imagini online si in timp real, in judetul Timis, in cadrul unui proiect derulat in premiera in Romania, cu sprijinul Asociatiei Wild Watch, potrivit Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de compania Enel Banat, pe un stâlp de înaltă tensiune din judeţul Timiş a fost montată, în premieră în România, cu sprijinul Asociaţiei de protecţie a mediului Wild Watch, o cameră video care transmite online şi în timp real imagini din cuibul unui şoim dunărean.

"Ultimele perechi cuibăritoare de şoim dunărean din România mai există doar în Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele este monitorizată video non-stop în cuibul de pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest. Camera video a fost montată pe un cuib populat în această primăvară de o familie de şoimi dunăreni, după ce s-a încheiat sezonul de creştere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora", se arată în comunicat.

VIDEO

Imaginile transmise în timp real pe website-ul wildliferomania.com vor fi extrem de importante pentru specialiştii ornitologi şi cercetătorii în biodiversitate, dar pot fi interesante şi pentru publicul larg.

"Din primăvară, când cuibul va fi repopulat, viaţa unei familii de şoimi dunăreni va putea fi urmărită, în toate etapele ei, până la plecarea din cuib a puiului de şoim", se mai arată în comunicat.

Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor şi lipsa locurilor de cuibărit sunt printre principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni. Una din caracteristicile speciilor de şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înaltă tensiune.

Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Şoimul dunărean este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România, dar şi una dintre cele mai impresionante păsări de pradă, având o lungime cuprinsă între 47 şi 58 de centimetri şi o anvergură a aripilor între 97 şi 120 de centimetri. Greutatea corporală variază între 730 şi 1.300 de grame.

În Europa, perechile încep să depună ouăle din a doua jumătate a lunii martie, pe când, în Asia, cuibăritul debutează la mijlocul lunii aprilie.

[P] ​Accepta provocarea unui business fara hartii! E mai simplu decat crezi               

Activitatile noastre zilnice sunt din ce in ce mai orientate catre mediul electronic si online. Traim intr-un ritm care ne-a impus sa adoptam solutii eficiente si sigure pentru a plati facturi si taxe, a face cumparaturi, a verifica soldurile bancare, etc. Este o practica pe care am ales-o din dorinta de a simplifica lucrurile si pe care multi dintre noi ne dorim sa o regasim si in viata profesionala, unde cautam solutii pentru a depasi constrangerile de timp si spatiu atunci cand trebuie sa obtinem  o aprobare, sa  semnam rapid un contract sau sa accesam un document de la distanta.
950 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri