Presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, a declarat, joi, la Ruse, ca cele mai fericite popoare din lume nu au nicio picatura de petrol, dar au stat de drept si institutii functionale, apreciind ca in Bulgaria se vede "o dorinta politica de reforma", potrivit Mediafax.

"In lume exista doar doua tipuri de state bogate: unele care au gaz si petrol si altele care au institutii functionale si unde statul de drept e garantat. Noi bulgarii nu avem petrol si gaze, de aceea, daca dorim sa fim bogati, va trebui sa garantam suveranitatea legilor si a institutiilor care garanteaza ca legea e egala pentru toti (...) Cele mai fericite popoare din lume nu au nicio picatura de petrol dar sunt atat de dezvoltate si de moderne pentru ca acolo exista stat de drept si institutii functionale", a afirmat presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, in cadrul unui dialog cu cetateni romani si bulgari, la care au participat si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Seful statului bulgar a precizat ca tara sa a realizat destul de multe in ultimii 25 de ani, dar se afla acolo unde ar dori cetatenii. "Solutia e foarte simpla: superioritatea legilor, statul de drept si institutii functionale", a spus Plevneliev, adaugand ca se vede "o dorinta politica de reforma" in Bulgaria.

La randul sau, ministrul roman al Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca Romania are petrol si gaze, iar de cativa ani "incearca sa construiasca reguli pentru toata lumea". "Fara a avea reguli pentru toata lumea, e foarte dificil sa avem bunastare pentru toata lumea. Vrem sa fim intr-o Europa unita, vrem sa fim intr-o Europa libera, vrem sa fim intr-un spatiu de securitate, dar vrem fiecare dintre noi sa avem si bunastare in asa fel incat sa ne bucuram de copiii, sa ne bucuram de parintii nostri, sa ne bucuram, de ce nu, de prietenii si de vecinii nostri", a spus Cazanciuc.

Oficialul roman a mai spus ca orasele Giurgiu si Ruse ofera un exemplu de prietenie, "chiar daca uneori podurile mai au nevoie de investitii", subliniind ca Romania si Bulgaria au "un cuvant important de spus la frontiera UE".

Comisia Europeana a organizat, joi, la Ruse, o intalnire cu aproximativ 750 de cetateni romani si bulgari, tema discutiilor fiind legata de statul de drept, spatiul Schengen, integrarea romilor, moneda unica sau fondurile europene.

La dialogul cu cetatenii au fost prezenti, printre altii, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, vicepresedintele PE Ioan-Mircea Pascu, Simona Maya Teodoroiu, judecator la Curtea Constitutionala, Angela Filote, sefa Reprezentantei CE in Romania, si Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Roman.