Un grup de 108 parlamentari din toate partidele propun sa fie interzisa construirea instalatiilor pentru valorificarea si eliminarea deseurilor periculoase la o distanta mai mica de 20 de kilometri fata de linia de tarm a Marii Negre, de ariile protejate si de localitatile urbane, informeaza Mediafax.

Cei 108 parlamentari din toate partidele au initiat, in acest sens, un proiect de modificare a Ordonantei 195/2005 privind protectia mediului.

Astfel, potrivit proiectului, este interzisa construirea instalatiilor pentru valorificarea si eliminarea deseurilor periculoase si radioactive la o distanta mai mica de 20 de kilometri fata de linia de tarm a Marii Negre, fata de ariile protejate si fata de localitatile urbane.

Initiatorii considera ca dupa 1990 s-au construit o serie de depozite de deseuri, "generand adevarate trasee de transport a deseurilor poluante din diverse tari europene catre Romania". Ei au apreciat, in expunerea de motive, ca este nevoie de o reglementare mai stricta asupra modalitatii de construire a centrelor de gestionare sau depozitare a deseurilor industriale, rafinariilor, instalatiilor pentru ingrasaminte chimice, combinatelor siderurgice, centralelor nucleare care produc poluanti sau deseuri periculoase in arealul teritorial aflat in zonele protejate natural sau pe litoralul Marii Negre.

"Din acest punt de vedere, este necesara o zona tampon, pentru a se putea interveni in cazul unui accident ecologic. Distanta de 20 de kilometri fata de linia tarmului Marii Negre, a localitatilor si a ariilor protejate constituie o masura necesara pentru diminuarea riscurilor", au mai aratat initiatorii.

Proiectul a fost initiat in 12 mai si se afla in consultare publica la Senat.