HARTA INTERACTIVA Unde au disparut 4.300 de hectare de padure in decurs de sase ani in judetul Harghita si imprejurimi. Studiu de caz pe baza imaginilor din satelit

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 12 mai 2015, 15:42 Actualitate | Mediu


Zone padurite disparute (cu galben) intre 2000 si 2006 - experiment pe harta facut de ICAS
Foto: ArcGIS
Circa 4.295 de hectare de padure au disparut intre anii 2000 si 2006, conform unui experiment de detectare a taierilor rase ce utilizeaza serii de imagini satelitare multitemporale Landsat, pe o zona test care acopera mare parte din judetul Hargita si zone din judetele alaturate. Harta interactiva a fost realizata de colectivul de Geomatica forestiera din cadrul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Silvicultura "Marin Dracea" - ICAS Bucuresti. Din cele circa 4.300 de hectare de padure disparuta, echivalentul a aproape 5.900 de terenuri de fotbal, circa 2.458 de hectare au fost detectati pe 246 suprafete mai mari de 3 hectare, acestea fiind suspectate a fi taieri rase ilegale.

Harta interactiva de mai jos - care poate fi accesata si in format "Full-Screen" aici - prezinta un experiment privind detectarea disparitiei unor suprafete acoperita de vegetatie forestiera (paduri si pasuni impadurite), in intervalul 2000 - 2006, prin utilizarea seriilor de imagini satelitare multitemporale Landsat, pe o zona test.

Harta nu prezinta taieri sau defrisari ilegale, ci doar zonele in care padurea a disparut in intervalul de sase ani analizat. Harta indica, totusi, si suprafetele mai mari de 3 hectare ce pot fi suspectate de taieri rase ilegale.

Mode de utilizare / interactionare:

Faceti click pe suprafete pentru a vedea detalii. Etichetele reprezinta suprafata (daca este mai mare de 3 ha). Pentru zona cea mai mare (453,94 ha) exista imagini atasate.

Folositi butoanele din stanga-sus pentru a vedea legenda, a activa/dezactiva straturile tematice etc.

Metoda de realizare:

Harta a fost obtinuta prin compararea a doua imagini satelitare Landsat TM din anul 2000 si anul 2006. Metoda de comparare s-a bazat pe analiza PCA (compararea componenta principala 1 PC1 pentru fiecare imagine).

Detectarea taierilor rase pe pante mai mari de 30g (grade centezimale) s-a realizat prin utilizarea modelului digital al terenului (DTM) SPOT. Zona test a fost aproximativ 1/4 dintr-un cadru Landsat (183/28).

Zonele detectate au fost apoi convertite in format vector si au fost preluate in mediul ArcGIS (GIS) pentru prelucrari si analize.

Zona de Test:

Zona test reprezinta aproape un sfert (coltul NV) din cadrul Landsat 183/28 si acopera mare parte din judetul Hargita si zone din judetele alaturate.

De mentionat ca sunt interzise prin lege taierile rase pe suprafete mai mari de 3 ha si pe pante mai mari de 30g (grade centesimale) ~ 28 grade hexazecimale.

Rezultate statistice pentru zona test:

In total au fost detectate 4508 suprafete (din care 3215 in fond forestier - 71.3 %) totalizand 4295 ha (din care 3706 ha in fond forestier - 86,3%).

Suprafete mai mari (sau egale) de 3 ha (suspecte de a fi ilegale): 246 (din care 211 in fond forestier -85,8%), in suprafata totala de 2458,53 ha (din care 2275,12 in fond forestier - 92,5%).
 
Din acestea:

 > 12 suprafete mai mari (strict) de 25 ha, insumand 860,21 ha, toate in fond forestier (100%);

> 38 de suprafete intre 25 (inclusiv) si 10 ha (exclusiv) (din care 37 in fond forestier - 97,4%) insumand 585,61 ha (din care 570,66 ha in fond forestier - 97.4%);

> 196 de suprafete intre 10 ha (inclusiv) si 3 ha (inclusiv) (din care 162 in fond forestier - 82.6%) insumand 1015,71 ha (din care 844,25 in fond forestier - 83,1% ).

De remarcat suprafata de aproximativ 454 ha de pe care a disparut padurea intre ani 2000 si 2006 aflata in intregime in fond forestier.

Experimentul a fost realizat de colectivul de Geomatica forestiera din cadrul INCD pentru Silvicultura "Marin Dracea" (ICAS) (www.icas.ro) si a fost finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice prin programul "Nucleu" (PN09460109).

Autori:

Dr. ing. Vladimir GANCZ

Drd. ing. Adrian LORENT

Drd. ing Bogdan APOSTOL

Dr. ing. Marius PETRILA

Potrivit autorilor, detalii tehnice suplimentare pot fi gasite in "Metodologie de detectare si analiza a suprafetelor de padure afectate de disparitia vegetatiei forestiere, cu ajutorul seriilor multitemporale de imagini Landsat - experiment pe o zona test" din Revista Padurilor nr.5-6/2014, pag.56-63.

Harta mare poate fi vazuta full screen aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25117 vizualizari

 • +42 (44 voturi)    
  Respect tuturor care lupta pt respectarea legii! (Marţi, 12 mai 2015, 16:02)

  Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

  Sau pentru legi mai bune pentru majoritatea cetatenilor!
  • +21 (25 voturi)    
   eeee (Marţi, 12 mai 2015, 22:00)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Harghita? sa intrebam UDMRu'...
   • +8 (8 voturi)    
    Va raspund eu (Miercuri, 13 mai 2015, 12:22)

    Coddy [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    UDMR + PSD fac casa buna de mult timp.

    Verestoy Attila e "regele cherestelei" iar mirobolantul ministru Mircea Dusa (cel cu "corpurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati") e "baronul padurilor" in Harghita.

    Evident, toate se petrec asa, subtil, cu masini ce taie lemene si cu soferii lor care sparg becurile de la iluminatul public ca sa nu fie vazuti. Chiar si in zonele protejate, in judetul Mures, dar aproape de granita cu Harghita nu ai voie sa folosesti ATV-ul pe anumite drumuri pentru a nu speria animalele cu zgomotul respectiv, insa camioanele cu lemne se plimba non-stop.

    Nu doar in zona Toplita, oras unde Mircea Dusa (poreclit "N-am malai") a fost primar, a fost cel care a coordonat taierile, sau mai precis furtul de lemn, ci si in zone apropiate. Fost silvicultor, deci la curent cu smenariile, a fost si prefect de Harghita pentru o perioada. Cautati raportul intocmit de Neuer Weg pentru mai multe detalii despre activitatile acestui gainar ordinar.

    Asadar, mafia lemnului din Harghita poarta doua nume: Dusa si Verestoy.
  • +5 (7 voturi)    
   Si de ce il atacati pe Klaus Iohannis? (Miercuri, 13 mai 2015, 8:41)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Sigur l-ati votat pe puie monta in noiembrie si pesede-ul cu ce putere il injurati acum pe Klaus Iohannis! Ce vina are el pentru distrugerile facute inaintea lui? Comunistilor, ati pierdut lupta, nu trebuie sa gasiti orice tertip sa il injurati pe Klaus Iohannis!
 • +49 (55 voturi)    
  se poate (Marţi, 12 mai 2015, 16:06)

  Mazeta [utilizator]

  Deci 4 oameni și un calculator pot identifica destul de ușor defrișările ilegale. Defrișările nu au putut fi însă identificate, timp de 25 de ani, de: direcțiile silvice, guvern, poliție, SRI și DNA. Vorba aia: a nu vedea pădurea de copaci.
  • +21 (21 voturi)    
   n-am crezut (Marţi, 12 mai 2015, 17:14)

   Europiu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca o sa ajung vreodata sa fiu de acord cu tine, mazeto!

   Singura observatie pe care as avea-o este urmatoarea: noi ne uitam acum, in anul de gratie 2015, la ce a fost intre 2000 si 2006. Chiar crezi ca ar fi posibil - fizic si 'politic' - sa se faca 'in real time'?
   • +5 (11 voturi)    
    si nici sa nu te increzi (Marţi, 12 mai 2015, 18:12)

    Duncan_Idaho [utilizator] i-a raspuns lui Europiu

    Si mincinosii mai spun adevarul din cand in cand.
    Printre picaturile de venin, Mazeta si alti postaci mai pune si cate ceva normal, poate asa pare un om normal.
    A spune adevarul o data nu te face om corect sau bun.
    Personal ma intreb ce scop are, pe langa derutatul altor cititori.

    Cat despre ce au facut cei din articol, toata stima.
    Din pacate va ramane un raport si cam atat, fara suport din partea autoritatilor. Adica cei care au lasat sa fie defrisate zonele... Sper sa ma insel. Insa daca s-a dovedit ceva in Romania ultimilor ani, e ca fara suportul populatiei nu se face nimic.
    • +4 (4 voturi)    
     nu cred ca se poate vorbi de "scop" (Miercuri, 13 mai 2015, 9:39)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Duncan_Idaho

     mazetele, evocii, patonii si altii nu au scopuri sau opinii, ei spun doar ce le ordona Partidul sa spuna!
     Indiferent daca propaganda este pentru Ilici sau pentru Putin, ei posteaza exclusiv in confirmitate cu linia directoare de la centru ...
     Errare humanum este, oricui i se putea intampla, sa zicem, sa voteze de doua ori cu pedesereul, apoi sa isi dea sema ca si aceia fura, si ca taierea padurilor la ras nu este un lucru bun.
     Dar cand ai zeci si zeci de mii (nu am stat sa le contabilizez!) de postari in favoarea lui ilici si a Federatiei, este evidnet ca nu ai cum sa te "pocaiesti", sa revii la normal ...
  • +7 (7 voturi)    
   ...da ... (Marţi, 12 mai 2015, 19:49)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... " nu este om mai orb decit acela care nu vrea sa vada " ( proverb chinezesc ) .
  • 0 (0 voturi)    
   da, complicat... (Miercuri, 13 mai 2015, 10:17)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   asa cum nu au putut identifica cum in "cele mai sarace zone" au aparut viloaie de milioane, masini de top, firme cu cifra de afaceri frumoase - in conditiile in care in zon ataxele tind spre zero si au statut de "zona defavorizata"
   De, fiecare cu interesele lui.....
   Si 7% (chipurile) locuri in parlament care sa sprijine orice elucubratie propusa, face sa inchizi ochii la praduirea padurilor.
   Codru' frate cu romanu'! da' romanu-i frate vitreg!
  • +1 (1 vot)    
   Este posibil (Joi, 14 mai 2015, 23:27)

   Vald [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Da, este posibil, nu chiar in timp real, dar in perioada de timp in care satelitul revine (16 zile Landsat 8) 10 zile Sentinel 2 (daca nu ma insel). Plus situatia daca este acoperit de nori. Dar cel putin la cateva luni este posibil, suficient pentru aceste fenomene. Problema este ca cineva de la guvernare sa doreasca un astfel de sistem pentru toata tara. Harta este un experiment care vrea sa arate ca este posibil. Si este.
 • -22 (30 voturi)    
  Iohanis le ia apărarea austriecilor și ne vinde (Marţi, 12 mai 2015, 17:27)

  ploiesteanu [utilizator]

  pădurile în continuare. A vândut el 14 copii la un francez fără să se gândească ce va face traficantul de copii, cu acele suflete nevinovate. De ce nu ne-ar vinde și ultima bucățică de lemn. Bani să iasă. Mi s-a pus pata și p-ăsta.
  • +2 (4 voturi)    
   Si Ponta ce ne face ? (Miercuri, 13 mai 2015, 9:43)

   Alistar44 [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Ne vinde ungurilor pe care îi pupă - ştii tu unde !
   • -1 (5 voturi)    
    Ploiesteanu are dreptate (Miercuri, 13 mai 2015, 10:08)

    RRP [utilizator] i-a raspuns lui Alistar44

    Din pcate
 • +15 (19 voturi)    
  In Harghita?? Nu se poate, este un minciuna (Marţi, 12 mai 2015, 18:25)

  bigbrother [utilizator]

  Ar spune politicienii UDMR, care evident nu stiu nimic despre aceste probleme. Pentru cei care cred ca harta e o manarie, exista si o harta facuta de Google in colaborare cu universitati din SUA care indica proportiile defrisarilor la nivel mondial intre 2000 si 2013: http://earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest

  E suficient sa cautati Romania pentru a vedea proportiile dezastrului si cum an de an s-a restrans suprafata forestiera..
  • +13 (13 voturi)    
   Parcul Natural Apuseni (Marţi, 12 mai 2015, 21:20)

   StefanB52 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Groaznic! Se tot vorbeste de Harghita dar am impresia ca in Apuseni s-a facut cel mai mare prapad.
   Mergeti pe linkul dat de bigbrother si selectati in dreapta "Forest Cover Loss 2000-2013 (Transparent)". Apoi zoomati pe Romania. Este ceva sinistru!
 • +7 (7 voturi)    
  catusile (Marţi, 12 mai 2015, 21:02)

  Adrian_. [utilizator]

  pe cand catusile?
 • +3 (5 voturi)    
  VORBA LUI EUROPIU (Marţi, 12 mai 2015, 22:31)

  arheopterix [utilizator]

  Observ la Mazeta , de ceva vreme o evolutie surprinzatoare spre bine . Nu stiu ce sa mai cred . Acum 3-4 zile l-am felicitat , dar nu i-am dat plus . S-a mai pocait el de citeva ori , dupa care iar a cazut in pacarul apostaziei ( nu stiu exact ce inseamna , dar suna bine ) . Daca persista ...fie primit in lumea noastra a celor care scriu din inima (si gratis !)
 • +4 (4 voturi)    
  DOTTORE OBSERVATORE !!! (Marţi, 12 mai 2015, 22:34)

  arheopterix [utilizator]

  E din vechiul testament ! ...PAROL !
 • +9 (9 voturi)    
  poate vine o zi (Miercuri, 13 mai 2015, 1:42)

  evoque [utilizator]

  cand cineva verifica si averea lui verestoi&co. Pana acum omul asta si gasca lui par sa fie de neatins. Cu ceva ani in urma a existat o tentativa, insa a platit, putin, omul (un anume Lotzi) care ii spala banii prin cipru, etc. Apoi liniste.
 • +3 (3 voturi)    
  UDMR ce stie de jaful din Harghita -Covasna ??? (Miercuri, 13 mai 2015, 9:13)

  andreesanu [utilizator]

  Fieful UDMR lui ,a lui Verestoi ,locul unde s-a furat pe rupte ,apocaliptic !!!.
  Averi nesimtite puse la adapost pentru sute de ani de politrucii udmeristi .
  Pe cand legea 18 se aplica ,pe cand averile la control pentru imbogatitii peste noapte ???
 • +4 (4 voturi)    
  Daca tot nu pot obtine autonomie..... (Miercuri, 13 mai 2015, 9:34)

  DaniAndi [utilizator]

  Macar sa "exporte" toate lemnele de pe-acolo. Buna strategia >:(
 • +4 (4 voturi)    
  Unde sunt pădurile ? (Miercuri, 13 mai 2015, 9:45)

  Alistar44 [utilizator]

  Mai e cineva care nu ştie unde sunt pădurile din Harghita şi Covasna?? Le-a transportat Attila Verestoy în Ungaria, care le-a revândut în vest.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by