Presedintele Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), indianul Rajendra Pachauri, a fost nevoit sa renunte provizoriu la angajamentele oficiale pentru a raspunde in tara sa la acuzatiile de hartuire sexuala, o afacere care izbucneste cu cateva luni inainte de conferinta asupra climatului de la Paris, scrie AFP.

Astfel, Pachauri nu va conduce sesiunea plenara de saptamana viitoare a IPCC, institutie aflata in subordinea ONU si care reuneste peste 3.000 de oameni de stiinta, a anuntat IPCC, sambata, intr-un comunicat.

Rajendra Pachauri, 74 de ani, este acuzat de o femeie de 29 de ani, cercetator in centrul acestuia de studii din New Delhi, The Energy and Resources Institute (TERI).

"O femeie a depus plangere impotriva sa pentru hartuire sexuala (...) in urma cu o saptamana si o ancheta este in curs de derulare", a declarat purtatorul de cuvant al politiei din New Delhi, Rajan Bhagat.

Femeia il acuza in special ca i-a trimis mailuri, SMS sau mesaje prin intermediul WhatsApp. Pachauri a respins aceste acuzatii si spune ca mesageria sa electronica si telefonul mobil i-au fost piratate.

Acesta trebuie sa se prezinte luni in fata unui tribunal din New Delhi care se va pronunta asupra unei cereri de arestare preventiva.

Aceste probleme vin intr-un an crucial pentru negocierile asupra climatului, care ar urma sa se incheie cu Conferinta de la Paris, in decembrie.

In conditiile in care comunitatea internationala nu reuseste sa ajunga la un acord atat asupra datelor stiintifice, cat si a masurilor care trebuie adoptate, Conferinta de la Paris vizeaza cel mai ambitios acord semnat vreodata in lupta impotriva incalzirii climatice si care ar trebuie sa guverneze cadrul global dupa protocolul de la Kyoto si anul 2020.

Expertii IPCC, care au realizat din 1988 cinci rapoarte de sinteza, au un rol determinant in aceasta privinta.

Ultimul raport, publicat in octombrie 2014, propune diverse scenarii de gravitate variabila dintre care cel mai pesimist prevede o crestere globala a temperaturilor la finele secolului 21 intre 3,7 si 4,8 grade Celsius in raport cu 1850-1900.

Sub presedintia, din 2002, a lui Rajendra Pachauri, economist de formatie, IPCC a realizat al patrulea raport mondial care a adus organizatiei premiul Noble pentru pace in 2007, alaturi de fostul vicepresedinte american Al Gore.

Reputatia sa a fost insa afectata de aparitia unui numar de erori stiintifice de care euroscepticii se servesc in mod constant pentru a-si apara tezele.

IPCC a fost nevoit sa recunoasca o "eroare regretabila" dupa ce a afirmat ca ghetarii din Himalaya "ar putea sa dispara pana in 2035, sau chiar inainte" si a spus ca 55% din Olanda se afla sub nivelul marii.

IPCC a fost infiintata in 1988 de Organizatia meteorologica mondiala (OMM) si de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu.