Autoritatile din judetul Bihor au apelat la un elicopter dotat cu camera de termoviziune pentru a detecta forajele ilegale de apa termala din zona Bailor Felix, care au transformat Lacul cu nuferi, monument al naturii in care traiau specii unice in lume, intr-o simpla balta, scrie Digi 24.ro.

Potrivit sursei citate, unii proprietari din zona solicita avize pentru foraje de apa rece dar fac foraje la adancimi mai mari si extrag apa termala pe care o folosesc pentru piscine sau ca apa calda menajera.

Imaginile filmate din elicopter vor fi predate procurorilor, spun autoritatile.

"S-au descoperit o mare parte, spunem noi, o parte importanta din forajele ilegale. Consideram ca avem o baza de pornire spre zonele in care, spre locuintele in care vom face aceasta verificare", a declarat Claudiu Pop, prefectul judetului Bihor.

"Uitati! Aici trebuia sa fie lacul. Este o simpla baltoaca cu un diametru de 5 metri. Atata tot. Nu mai are caldura, nu inregistreaza aparatul de teledetectie", spune Ioan Cohut, fost presedinte al Asociatiei Romane de Geotermalism, citat de Digi 24.

Specialistii cred ca, daca nu se stopeaza aceste furturi, statiunea Baile Felix va ramane in 15 ani fara apa termala.

Lacul cu nuferi de la Baile 1 Mai, declarat monument al naturii in 1931, risca sa dispara. Cateva milioane de ani, aici au supravietuit specii unice in lume dar nivelul apei a scazut drastic si au mai ramas doar cativa nuferi.

Ultimele exemplare de melc termal si de rosioara, un peste descoperit de Emil Racovita, au fost mutate in acvarii, in laborator, scrie Digi 24.