Cateva sute de persoane din Sebes au participat, duminica, pentru a cincea saptamana consecutiv, la un miting si un mars de protest fata de deschiderea unei noi fabrici de formaldehida, transmite Agerpres.

Oamenii cer respectarea dreptului constitutional la un mediu sanatos, formaldehida fiind, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o substanta cancerigena.

Protestatarii solicita relocarea de catre Kronospan Sebes a fabricii de formaldehida la o distanta cat mai mare de zonele rezidentiale, respectiv la 50 de kilometri distanta de oras.

Si de aceasta data, protestatarii au afisat pancarde cu mesaje anti-poluare si impotriva firmei Kronospan. Protestul a inceput in Parcul Primariei si s-a incheiat dupa doua ore in fata sediului Kronospan Sebes.

Actiunea a fost derulata in cadrul campaniei "Opriti poluarea in Sebes" de catre Grupul de Initiativa Civica Sebes, cu sustinerea Asociatiei Prima Natura.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Alba a declarat pentru Agerpres ca nu au fost inregistrate incidente si ca actiunea de protest s-a desfasurat intr-un cadru civilizat.

Pe platforma Kronospan functioneaza de mai bine de un deceniu o instalatie de formaldehida cu o capacitate de 30.000 de tone pe an, iar conducerea companiei intentioneaza sa deschida inca o instalatie, cu o capacitate dubla.