Valorile radioactivitatii sunt in limite normale in Romania, conform analizelor facute dupa ce au fost date informatii privind posibile scurgeri radioactive la centrala nucleara din Ucraina, iar circulatia aerului nu favorizeaza transportul de poluant, informeaza, miercuri, Ministerul Mediului, potrivit Mediafax.

"In legatura cu informatiile aparute in presa referitor la posibile scurgeri radioactive la o centrala nucleara din Ucraina - Zaporojie, membrii Comitetului ministerial pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) au analizat toate datele si informatiile furnizate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Administratia Nationala de Meteorologie si au constatat ca, la nivel national, conform datelor de monitorizare permanentaᅩ a radioactivitatii mediului din ultimele zile, valorile s-au incadrat in limitele de variatie ale fondului natural pentru toti factorii de mediu", se arata intr-un comunicat de presa al MMAP.

"De asemenea, in perioada 30 decembrie, ora 21.00 - 31 decembrie, ora 12.00, circulatia aerului in zona centralei Zaporojie este slaba, din sector predominant nordic spre centrul Marii Negre si Turcia si nu favorizeaza transportul de poluant catre Romania", a precizat MMAP.

In perioada urmatoare, MMAP va colecta si va analiza informatiile si datele legate de subiect sᅩi va mentᅩine contactul permanent cu institutiile statului care detin atributii in acest domeniu. De asemenea, vom informa opinia publica ori de cate ori vor aparea informatii relevante", a declarat presedintele Comitetului ministerial pentru Situatii de Urgenta, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor

Un reactor al centralei nucleare Zaporojie - cea mai mare din Ucraina - a fost oprit sambata, in urma unei defectiuni la sistemul electric - al doilea incident de acest fel produs in ultima luna. Autoritatile ucrainene au dat asigurari ca nu au existat scurgeri radioactive. "Reactorul Numarul 6 al Centralei Zaporijia a fost oprit de sistemul de protectie, din cauza unor disfunctionalitati ale generatorului electric", au transmis, printr-un comunicat, reprezentantii centralei atomo-electrice.

Compania ucraineana care gestioneaza sistemul atomic - Energoatom - a dat asigurari ca nivelul radiatiilor la centrala nucleara Zaporojie este in parametri normali, respingand informatiile aparute in presa privind posibile scurgeri radioactive.

Scurgeri radioactive probabil au avut loc la centrala nucleara ucraineana Zaporojie, situata in sud-estul tarii, sustineau lideri separatisti prorusi, citati de agentia Sputnik. Potrivit unui lider separatist din autoproclamata "Republica Populara Donetk", nivelul radiatiilor la centrala nucleara Zaporojie este de 14 ori peste limita normala.

Potrivit insurgentilor separatisti prorusi, situatia a fost generata de incercarea esuata de a inlocui combustibilul nuclear rus cu unul adus din Statele Unite.