SC Deva Gold SA a inceput organizarea de santier pentru exploatarea minereurilor de aur si argint de la Certej, iar in urma unor sesizari facute de societatea civila, comisarii Garzii de Mediu Hunedoara au facut un control, stabilind ca societatea are autorizatiile necesare in acest sens.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Garda Nationala de Mediu, comisarii institutiei au facut, in 21 octombrie, un control, ca urmare a sesizarilor venite din partea societatii civile, referitoare la inceperea lucrarilor de amenajare aferente proiectului privind exploatarea minereurilor de aur si argint din perimetrul Certej, localitatea Bocsa Mica, judetul Hunedoara, transmite Mediafax.

Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu sustin ca Deva Gold SA, titularul proiectului "Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judetul Hunedoara", are un acord de mediu revizuit, emis de Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, de care are nevoie pentru derularea proiectului.

"Situatia din teren a aratat ca, pana la data controlului, SC Deva Gold SA a efectuat circa 6% din totalul lucrarilor prevazute in Obiectivul "Organizare de santier" din cadrul proiectului derulat in zona perimetrului minier Certej. Urmare a controlului, nu au fost constatate neconformitati fata de prevederile acordului de mediu emis conform legii", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in timpul inspectiei pe teren, comisarii Garzii de Mediu Hunedoara au constatat ca societatea a inceput executia unor lucrari pentru iazurile de decantare steril de flotatie si pentru iazul de decantare steril de cianuratie. Aproximativ opt hectare de teren au fost decupate de stratul vegetal si s-au inceput lucrarile de excavatie la terasamente. De asemenea, s-au sapat santurile de scurgere a apelor pluviale pentru protectia lucrarilor pe o lungime de circa 1.700 de metri si au fost construite drumurile industriale de acces in interiorul platformei.

"Precizam ca la data controlului, societatea SC Deva GOLD SA nu desfasura lucrari de exploatare in perimetrul Certej si nici in alt perimetru detinut", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, inceperea activitatii de exploatare a minereurilor de aur si argint din perimetrul Certej de catre Deva Gold se va face in mod legal numai dupa obtinerea autorizatiei integrate de mediu.

Compania SC Deva Gold SA urmeaza sa deruleze la Certej un amplu proiect de exploatare a aurului, impotriva caruia organizatiile de mediu au declansat mai multe actiuni de protest.

Potrivit unor informatii prezentate de organizatiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupa o suprafata de 456 hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona de minereu - si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, ar urma sa fie depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

Deva Gold s-a aflat in toamna lui 2012 in mijlocul unui scandal din cauza acordului de mediu primit pentru exploatarea de aur de la Certej.

In septembrie 2012, ministrul de atunci al Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a dispus prin ordin verificarea, in regim de urgenta, a acordului de mediu pentru proiectul de la Certej, de catre Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Ministrul Mediului solicita conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului demiterea directorului executiv al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, pentru ca nu a informat autoritatea de mediu in legatura cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, avand in vedere ca este vorba de un obiectiv de interes national si international.

Agentia Regionala de Mediu Timisoara anunta, atunci, ca a urmat toti pasii inaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej si ca legislatia nu prevede informarea autoritatii de mediu in astfel de cazuri.

Ulterior, Agentia pentru Protectia Mediului a depus, la Tribunalul Bucuresti, cererea prin care a solicitat anularea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej. In decembrie 2013, Tribunalul a luat act de faptul de Agentia pentru Protectia Mediului a renuntat la proces. In acest timp, compania a facut exproprieri.

Un procent de 80% din actiunile Deva Gold sunt detinute de Eldorado Gold. In septembrie 2013, Eldorado Gold anunta ca va incepe lucrarile de explorare la perimetrele aurifere Brad, Deva si Muncel, judetul Hunedoara, compania precizand ca a finalizat forarile de la exploatarea Certej, iar rezultatele vor fi folosite la actualizarea datelor referitoare la geologia depozitelor.

Eldorado Gold este o companie de explorare, dezvoltare si productie a aurului, cu activitati in Turcia, China, Grecia, Brazilia si Romania.