Inca doi zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut au murit, cel mai probabil din cauza bolii limbii albastre, numarul exemplarelor decedate in acest loc in ultima luna ajungand la cinci.

"Sunt doua femele, una de 15 ani si una de doi ani, care au murit in cursul zilei de miercuri. Medicii veterinari erau in rezervatie cand a avut loc acest incident si, din primele observatii, cauza principala a decesului ar putea fi boala limbii albastre", a declarat joi, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Hunedoara, Horia Golea.

Medicii veterinari au prelevat probe de organe si sange pe care le-au trimis la analize de laborator pentru a se cunoaste exact cauza care a condus la decesul celor doua animale.

Conducerea Directiei Silvice Hunedoara a decis sa construiasca un nou tarc pentru cei opt zimbri care au mai ramas in viata, iar accesul turistilor a fost oprit pentru a reduce stresul animalelor salbatice din rezervatie.

"Ne cerem scuze, dar incercam sa limitam cat mai mult posibil stresul la care ar putea fi supuse animalele. Rezervatia este inchisa, iar in zona au acces doar medicii veterinari si ingrijitorul zimbrilor, care ii cunoaste de ani buni. Stresul nu face bine animalelor salbatice, iar orice contact cu omul le face rau", a explicat Horia Golea.

Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Silvice Hunedoara, hrana asigurata pentru zimbrii din rezervatie a fost suplimentata cu substante nutritive si furaje de calitate superioara pentru a-i ajuta sa treaca mai bine prin aceasta perioada.

"In aceste zile construim si un tarc nou, intr-o zona de padure retrasa, linistita. Vom incerca sa mutam zimbrii acolo si sa limitam stresul la care ar putea fi expusi. De asemenea, vom dezinfecta locul in care au stat zimbrii pana acum", a adaugat Horia Golea.

Pana in prezent, in Rezervatia Hateg-Slivut au murit cinci zimbri, patru dintre cazuri fiind consemnate in ultimele doua saptamani.