Parlamentarii slovaci au adoptat, in 12 septembrie, un nou amendament al legii minelor prin care se interzice tehnologia pe baza de cianura folosita de industria miniera la extractia aurului, anunta organizatia non-guvernamentala Alburnus Maior.

Initiativa a venit din partea SMER, partidul de guvernamant, care are o majoritate confortabila in Parlament, se arata intr-un comunicat al ONG-ului.

Printre statele care au interzis folosirea cianurii in minerit figureaza Cehia si Ungaria.

Alburnus Maior precizeaza ca, in mai 2010, Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor miniere pe baza de cianura pe intreg teritoriul Uniunii Europene, dar Comisia Europeana a refuzat sa transpuna decizia Parlamentului intr-o directiva motivand ca "o interzicere generala a utilizarii cianurii ar avea un efect negativ asupra ocuparii fortei de munca".

In cazul Slovaciei, interzicerea cianurii a venit ca raspuns la proiectele miniere de extragere a aurului planificate in Kremnica si Detva (ambele localizate in regiunea Banska Bystrica).

Dupa cum a explicat profesorul Jan G. Laitos, citat in comunicatul organizatiei, "mai mult de 90% din tot aurul extras la nivel mondial se bazeaza pe folosirea cianurii. Cianura este un compus chimic care face reactie cu aurul, permitand separarea acestuia de alte elemente. Este din punctul de vedere al industriei un proces simplu si eficient mai ales cand vine vorba de cost. Nu exista alternative cu costuri de productie intr-atat de mici. Cu alte cuvinte, interzicerea utilizarii cianurii inceteaza extractia si productia de aur toxic".