Actiunile promovate pe plan mondial pentru a proteja patura de ozon ar urma sa permita restabilirea acesteia pana in 2050, afirma ONU, intr-un studiu publicat miercuri, care subliniaza insa urgenta de a ataca acum problematica incalzirii globale, scrie AFP.

"Reconstituirea in cateva decenii a stratului de ozon care protejeaza Terra este pe calea cea buna, gratie actiunii internationale concertate, angajate impotriva substantelor care atacau ozonul", arata raportul Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM) si al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUM).

Efectuat de 300 de oameni de stiinta din 36 de tari, studiul subliniaza rolul capital jucat de Protocolul de la Montreal care a permis impiedicarea a "doua milioane de cazuri de cancer de piele in fiecare an pan ain 2030".

Semnat in 1987, protocolul a permis interzicerea progresiva a clorofluorocarburilor (CFC), substante care ataca stratul de ozon, o patura de gaze situata la o altitudine intre 20 si 50 de km altitudine si care apara Pamantul de radiatia solara ultravioleta.

Potrivit studiului, stratul de ozon ar urma sa revina la nivelul din anii 1980 "inainte de mijlocul secolului la latitudini medii si in Arctica, si un pic mai tarziu in Antarctica".

Deasupra Antarcticii, gaura de ozon se formeaza in fiecare an primavara si se estimeaza ca acest proces va continua in majoritatea parte a acestui secol, avand in vedere ca substantele care ataca ozonul raman in atmosfera, chiar da emisia lor a incetat.

"Actiunea internationala in favoarea paturii de ozon constituie un avans major in domeniul mediului", spune Michel Jarraud, secretar general al OMM, pentru care aceste rezultate sunt incurajatoare in privinta faptului ca se poate ataca, cu aceeasi urgenta si unitate, problematica si mai mare a schimbarii climatice.

O reuniune a sefilor de stat, plasata sub egida ONU, va avea loc in 23 septembrie la New York in incercarea de a mobiliza energiile in favoarea climatului.

HFC, in colimator

Studiul subliniaza faptul ca productia de tetraclorura de carbon, care altereaza stratul de ozon, continua sa creasca desi figureaza pe lista interzisa de Protocolul de la Montreal.

Studiul arata insa ca hidrofluorocarburile (HFC), aceste substante utilizate de aproape 30 de ani pentru a le inlocui pe cele cara ataca ozonul, sunt puternice gaze cu efect de sera, contribuind la incalzirea climatica.

Or, aceste gaze "reprezinta in prezent echivalentul a circa 0,5 gigatone de CO2 pe an iar ritmul de crestere anual este de circa 7%", precizeaza studiul.

Daca aceste emisii nu sunt controlate, gazele vor contribui semnificativ la schimbarile climatice in urmatoarele decenii, avertizeaza studiul.

Utilizate in refrigerare, climatizare si aplicatii industriale, HFC fac parte din cele sase mari gaze cu efect de sera. Raman mai putin timp in atmosfera decat CO2, dar puterea lor de incalzire globala este net superioara.