Satelitii care supravegheaza variatiile gravitatiei la suprafata Terrei ar putea avertiza asupra riscului inundatiilor cu cateva luni inainte de producerea acestora, scrie Agerpres citand un studiu aparut duminica in presa internationala. Cercetatori de la Universitatea Californiei din Irvin au alcatuit o harta a bazinului fluviului Mississippi cupland masuratori efectuate la sol cu datele furnizate de satelitii GRACE ai NASA, lansati in 2002 pentru a masura cu foarte mare precizie gravitatia terestra.

Ei au descoperit ca variatiile infime ale gravitatiei indica perfect cantitatea de umiditate incorporata la suprafata Pamantului. Prin extensie, ele permit deci sa se calculeze cum va reactiona un bazin fluvial in cazul unor precipitatii sau ninsori exceptionale. Cu cat solul este mai uscat, cu atat el poate absorbi si pastra mai mult apa. Dar daca el este aproape saturat, precipitatiile se vor scurge foarte rapid spre bazinul fluvial si vor face sa creasca nivelul apei.

Cercetatorii si-au testat tehnica retroactiv, studiind inundatiile masive care au afectat in primavara 2011 raul Missouri, cel mai important afluent al Mississippi-ului, catastrofa care nu survine in medie decat la o data la 500 de ani. Modelul lor a functionat bine doar la scara mare, el permitand alertarea asupra riscurilor de inundatii cu sase sau 11 luni inainte, asigura ei.

Cu titlu comparativ, previziunile bazate pe umiditatea solului si topirea zapezilor masurate la suprafata nu depasesc in general doua luni, in timp ce previziunile meteo se plafoneaza la 10 zile. 'Fenomenele create prin saturarea solurilor sunt cele mai in masura sa provoace inundatii la scara mare si devastatoare, caci intr-un astfel de caz un mare volum de apa se deverseaza in cursurile de apa', avertizeaza studiul, publicat in revista britanica Nature Geoscience.

Aceasta metoda nu este totusi un panaceu, recunosc cercetatorii. Ea necesita o buna cunoastere a utilizarii terenurilor, a irigatiei si a hidrografiei regiunii vizate. Metoda este inutila in zonele in care ninsoarea si saturarea solurilor sunt slabe, precum cele supuse in fiecare an musonului.